La jornada de portes obertes de Can Serra remarca l’esforç i la il·lusió dels seus treballadors

310

El Centre Ocupacional de Can Serra ha dut a terme aquest matí la 14a edició de la Jornada de Portes Obertes, una cita que ha reunit un centenar de familiars, amics i veïns que han volgut conèixer les instal·lacions i la feina del centre. Aquesta ha estat una jornada per celebrar la inclusió social i laboral de les persones amb altres capacitats intel·lectuals, i de reconèixer el seu esforç diari i la seva contribució al poble.  L’alcalde Xavier Fonollosa i la regidora de Benestar Social i Comunicació, Cristina Dalmau, han oficiat la jornada.

A les instal·lacions de l’espai natural on se situa el centre, els i les usuàries han donat a conèixer les tasques habituals que acompleixen els 34 treballadors que hi ha actualment. L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha explicat que s’han pogut veure “els vivers, els horts elevats (petites plantacions a dalt de les taules), la botiga de Can Serra, i les flors que després veurem plantades als parterres i als jardins de Martorell”.

“A banda de fer una feina social i de relació, necessària per a les persones que tenen una discapacitat intel·lectual, també fan tasques que es veuen reflectides al nostre municipi, per això diem que són flors amb “ànima social”. A més, els familiars avui poden veure l’entorn de la masia de Can Serra, que es troba enmig del municipi i és un lloc molt maco que no només és on venen a treballar els usuaris, sinó que forma part del seu entorn familiar”, ha afegit Fonollosa.

Xavier Fonollosa, alcalde

A més, l’alcalde ha remarcat els diversos espais i recursos per les persones amb discapacitat intel·lectual amb què compta el municipi: “el Servei de Teràpia Ocupacional, el Servei Ocupacional d’Inserció, el Centre Especial de Treball, l’Escola d’Educació Especial, la fundació Arc de Sant Martí, el centre de dia i els pisos tutelats, i ara també l’associació ‘Som Capaços'”. “Així, ens hem convertit en un centre de referència a tota la comarca del Baix Llobregat Nord, pel que fa als serveis pels nois i noies amb discapacitat, i això ens ompli d’orgull”.

Xavier Fonollosa, alcalde

Per la seva banda, la regidora Cristina Dalmau ha afegit que “a Can Serra les portes sempre estan obertes, però aquestes jornades suposen un espai de trobada on, cada any, els familiars i les persones que aporten el seu gra de sorra, compartim un matí plegats. A més, també és una manera de fer un reconeixement a tot l’equip humà i tots els usuaris del centre”.

Cristina Dalmau, regidora de Benestar Social i Comunicació

La rutina dels usuaris de Can Serra s’engega cada dia a les 09.00h i consisteix a “primer, organitzar les tasques que es faran al llarg del dia, tant de jardineria, com per fer objectes de la botiga, tallers de cuina, voluntariats a llars d’infants i altres llocs municipals, etc. A partir d’aquí, tothom se centra en la seva feina, i després de les estones de descans, a la tarda les activitats són més disteses, i amb un caire més de lleure”, tal com explica Salo Moliner, directora del Centre Ocupacional de Can Serra.

Així, la directora explica que aquesta Jornada de Portes Obertes, “és la culminació de la feina de tot un any, en què els membres de Can Serra poden mostrar a tothom la tasca de manteniment de tot aquest espai verd, els hivernacles, les flors, etc. Treballar a Can Serra és una sort per qui li agradi treballar amb persones, cadascú d’ells és un món, i conèixer-los és el nostre repte com a professionals. És molt gratificant perquè suposa un aprenentatge constant”.

Cristina Dalmau, regidora de Benestar Social i Comunicació

En acabat, els visitants han pogut gaudir d’un pica-pica, fet pels mateixos treballadors al taller de cuina, amb humus clàssic i paté de carxofa, i endur-se, com a record, una flor de primavera cultivada al Viver de Can Serra.