La Llar-residència Torrent de Llops per a persones amb discapacitat psíquica de Martorell, ha celebrat al llarg de la setmana el seu 20è aniversari. Aquest diumenge, però, ha estat l’acte central de l’efemèride amb la jornada de portes obertes, en què els familiars i amics han pogut visitar els residents i treballadors, i conèixer de primera mà el seu dia a dia al centre.
La Llar Torrent de Llops es divideix en quatre plantes i en cadascuna s’han distribuït diversos tallers durant la jornada d’aquest matí. Així, han ballat una coreografia de la cançó Mensajes del agua de Macaco amb llengua de signes, han mostrat les activitats que realitzen durant l’any, i un recull de vídeos i fotografies, i també han exposat la seva revista.
La directora de la Llar-residència Torrent de Llops, Melodía López, ha afirmat que la idea d’aquesta jornada de portes obertes és “ensenyar el centre i que totes les famílies i la gent propera pugui entrar i veure com és el dia a dia al centre. També hem ballat una cançó que han preparat els residents amb llengua de signes, un pica-pica i una petita festa”. A més, la directora del centre ha afegit que “han preparat un vídeo molt emotiu, amb un recorregut a través dels 20 anys del centre”.
Reproductor d'àudioMelodía López, directora Llar-residència Torrent de Llops
Melodía López ha apuntat que la Llar-residència Torrent de Llops és molt especial i té un format diferent respecte d’altres centres: “Els residents estan distribuïts en quatre pisos diferents, que són pisos inclosos dins de la comunitat. A la primera planta tenim una petita residència per cadascú, tots comunicats per un pati interior. A l’hora de la veritat funcionem com una sola residència, de 30 residents, però després tenim quatre unitats de residència incloses amb un bloc de pisos i més veïns”.
Reproductor d'àudioMelodía López, directora Llar-residència Torrent de Llops
Així, Inma Arcas, familiar d’un resident de la Llar, ha valorat molt la feina dels professionals, però ha afegit que cal conscienciar a les famílies “per reivindicar i lluitar per aconseguir més coses, com per exemple, transport adaptat”. “Gràcies a l’arribada de Melodía, vam poder tenir internet a la residència, i em poso a disposició de totes les famílies que tinguin alguna cosa a demanar, per tal de millorar la qualitat de vida dels residents”.
Reproductor d'àudioInma Arcas, germana resident
Per la seva part, la regidora de Benestar Social i Mitjans de comunicació, Cristina Dalmau, ha celebrat els 20 anys de la Llar: “És un número de solera, de tenir les coses molt treballades, i així es respira a l’ambient, aquesta manera de viure i de ser feliços”. “Feu una gran tasca i tots els que esteu aquí ho podeu corroborar, per tant, compteu amb tot el suport de l’Ajuntament per qualsevol cosa que necessiteu”.
Reproductor d'àudioCristina Dalmau, regidora de Benestar Social i Mitjans de comunicació
Per commemorar la segona dècada de la Llar, al llarg de la setmana s’ha realitzat l’exposició 20 anys d’art a Torrent de Llops a El Círcol, una mostra d’obres molt diverses que van de la pintura acrílica, fins a fotografies o creacions de costura, elaborades pels seus membres. Així, també han imprès una revista amb un recull d’entrevistes i fotografies, i en seran els protagonistes del programa Gent amb entitat de Ràdio Martorell, que s’emetrà demà dilluns, 20 de maig, a les 13.00h.
La Llar-residència Torrent de Llops
La Llar-residència Torrent de Llops de Martorell consta de quatre pisos integrats a la comunitat de veïns, propietat de la Generalitat de Catalunya i gestionats per la Fundació Vallparadís – MútuaTerrassa. L’objectiu d’aquest centre és donar autonomia als residents, que aprenguin a cuidar d’ells mateixos i del seu entorn, a conviure en comunitat i saber respectar els espais de cadascú, i també a gestionar les seves emocions.
Les quatre unitats de convivència diferenciades que conformen la Llar-residència estan comunicades per un ampli pati, per poder oferir una atenció personalitzada i adaptada a cada resident, ja que cada pis està dotat amb el seu propi servei cuina, menjador i sales d’estar. També disposen d’una sala polivalent, per tallers interns i activitats. Així, el dia a dia dels residents consisteix a acomplir diferents tasques al llarg del dia entre setmana, i al cap de setmana gaudir d’activitats com anar al cinema, fer un volt pel Mercat Municipal o a fer el vermut.
Aquesta Llar ofereix també un equipament que els residents poden decorar i personalitzar, a fi que puguin sentir el centre com la mateixa llar i on puguin aconseguir una bona qualitat de vida, potenciant la normalització i inclusió social, utilitzant sempre que sigui possible els recursos de la comunitat. Els serveis assistencials són organitzats per un equip interdisciplinari de professionals altament qualificats.