La Llegenda del pont del Diable més musical culmina un dissabte de Fira ple de tradició

4837

El compositor Albert Guinovart i l’escriptora i periodista musical Mònica Pagès van oferir a Martorell la representació de La Llegenda del pont del Diable més musical, una composició interpretada pels cantants Mone Teruel i Xavier Fernández. La cita va aplegar més de 1.500 persones al voltant de la font de l’Eudó, i va comptar amb la participació de diverses corals i entitats locals. La tarda de dissabte es va omplir de tradició a La Vila amb l’arrencada de la Fira d’Artesania, la cercavila i actuació de les figures festives locals, entre d’altres activitats.

Guinovart en la vessant creativa musical i Pagès en l’elaboració del guió van crear una representació de la popular llegenda plena d’emotivitat, amb dues intervencions -al principi i al final- de les corals Ars Nova, el Cor Inovyn, el Cor d’El Progrés i l’Escola Municipal de Música dirigides per Xavier Pagès i la col·laboració de Caramelles Martorell i dels Gegants, que van escenificar dalt del pont el ritual entre la velleta, el diable i el gat. A sota, a la font de l’Eudó, Mone Teruel i Xavi Fernández van posar la versió de carn i ossos amb un diàleg musicat dels populars personatges, sota les notes del piano de Guinovart i de Mateu Peramiquel.

Els dos cantants van destacar haver-se sentit molt a gust en la representació. Per la Mone Teruel, “ha anat molt bé. M’ho va proposar l’Albert i si ell em crida, jo hi vaig, perquè garanteix qualitat, bon gust i saber fer, i més en un entorn maquíssim com aquest”. Fernández ho corroborava: “Ha estat una experiència molt maca, amb un marc preciós, molt de públic i la col·laboració de les entitats. La música ens uneix i crea ponts”.

Entrevista a Mone Teruel i Xavi Fernández

L’autora del guió, Mònica Pagès, reconeixia que “mai havia dut a terme un format com aquest i sempre sorprèn que es faci realitat tot allò que imagines. Era tot un repte escriure i adaptar una llegenda amb tanta tradició i simbologia com aquesta, i més amb tants elements participant-hi. Ha estat molt emocionant”.

Mònica Pagès, creadora del guió de la llegenda

Pagès va dir també que aquest era un encàrrec especial, degut a la seva vinculació familiar amb Martorell, ja que l’Enrajolada és la casa on van viure els seus avis i besavis.

Mònica Pagès, creadora del guió de la llegenda

La pluja va fer acte de presència, just en acabar la segona representació, i va afectar parcialment la jornada, obligant a la suspensió del concert de Flamingo Tours: right on time, que s’havia de celebrar a continuació. Tot i així, la meteorologia no va impedir la 3a Mostra Gastronòmica al passeig del Quarter, a la qual s’hi van atansar centenars de persones amb el desig de gaudir d’una bona estona i de la gastronomia i dels vins i caves dels establiments locals participants.

Les figures festives tornen a lluir pels carrers

A la tarda, va tenir lloc la plantada de les figures festives -el Drac Fa Fum, els Gegants, els Capgrossos i les Bastoners-, la cercavila i la demostració de balls de cultura popular a la plaça de la Vila. Ben a prop, a la Ferreteria Bacarisas, es va inaugurar l’exposició de motos clàssiques i antigues de l’AMCAM i el mercadal de peces i recanvis, coincidint amb el 25è aniversari de l’entitat.

Exposicions, lleure infantil i portes obertes als museus locals

Durant la matinal, també van tenir lloc activitats com ara la Fira d’Artesania, el Torneig d’Escacs a l’aire lliure, la mostra Martorell, Ciutat de Revistes IQuiosc.cat a la plaça de l’Església –la mostra itinerant de revistes i prensa escrites en català de l’APPEC-, i la Fira del joc i l’oci familiar amb tallers de circ, ceràmica, pintura i maquillatge, karts de pedals, rocòdrom i tirolina, titelles i còmics, jocs gegants i tradicionals i animació infantil.

A l’Enrajolada es va viure la Festa i Fusta, uns jocs de fusta per a famílies amb infants d’entre 3 i 10 anys. Al Museu Municipal Vicenç Ros es van programar 3 visites teatralitzades i a la Farmàcia Bujons hi va haver jornada de portes obertes perquè els visitants coneguessin la botiga, la rebotiga i les exposicions ‘Història de la família i la farmacia Bujons’ i ‘La recerca històrica a Martorell’.

La Nau 2 de Ca n’Oliveras va omplir-se per gaudir de 4 Primaveres, les sessions dels discjòqueis Pablo Picón (Circuito Virtual), Dj Like, DaniZero i Dj Sibux.