La Nau#2 de Ca n’Oliveres va acollir dijous la 5a Trobada de programadors municipals d’arts escèniques i música, organitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat, juntament amb les quatre Diputacions (Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona). Hi va assistir un centenar de programadors municipals d’arreu de Catalunya. La presentació de l’acte va anar a càrrec de l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, el regidor de Cultura, Sergi Corral, i la directora general de Cooperació Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat, Àngels Ponsa. La cantant martorellenca de folk Marta Knight va concloure la jornada amb un tast en acústic del seu darrer projecte.
La cita té com a objectiu poder establir un espai de trobada anual entre els programadors dels equipaments públics de Catalunya que permeti avançar en la vertebració i la consolidació del Sistema Públic d’Equipaments Escènics i Musicals de Catalunya (SPEEM). És una trobada pensada per oferir eines, informació i recursos als programadors i poder informar-los i assessorar-los sobre l’oferta actual d’arts escèniques i música.
Durant l’acte es van presentar els espectacles recomanats per la Comissió Assessora del Programa.cat de música, teatre, dansa, circ i espectacles familiars per al segon semestre de 2019.
Sistema Públic d’Equipaments Escènics i Musicals
El Sistema Públic d’Equipaments Escènics i Musicals (SPEEM) és una xarxa integrada per teatres i auditoris d’arreu de Catalunya creada amb l’objectiu de consolidar l’activitat cultural als municipis catalans i de distribuir-la homogèniament, per tal de garantir el dret de la ciutadania d’accedir en condicions d’igualtat a la cultura.
El Departament de Cultura vol donar amb l’SPEEM un fort impuls al panorama escenicomusical de Catalunya, i “vol fer-ho en col·laboració amb els agents locals i supralocals (ajuntaments, diputacions i consells comarcals)”, va remarcar la directora general de Cooperació Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat, Àngels Ponsa.
Aquest impuls suposa també “una oportunitat de desenvolupament del sector privat de les arts escèniques i musicals i de creixement del teixit empresarial que opera en aquest sector”. Actualment, hi ha integrades un total de 231 entitats a l’SPEEM, i, en relació a aquesta necessitat de contribuir a la millora dels equipaments, s’ha creat la Xarxa de cooperació territorial de Girona, la Xarxa de cooperació territorial de Lleida i, aquest any, s’ha posat en funcionament la Xarxa de cooperació territorial de Tarragona.
Àngels Ponsa, directora general de Cooperació Cultural del Departament de Cultura
L’alcalde Xavier Fonollosa va recordar que Martorell és “un poble de pas i d’acollida, on entre tots intentem tenir una feliç i bona convivència. Per tal de fer-ho possible, la cultura és imprescindible. Les societats més avançades són aquelles que també aposten per la cultura. Nosaltres sempre intentem potenciar-la amb tots els recursos que tenim i, a vegades, de manera molt imaginativa”.
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell
“A la Nau#2, un espai diàfan i modern, programem activitats musicals i escèniques des de fa anys. Ara, oferim també una programació estable cada cap de setmana amb concerts per a tot tipus de públic”, va remarcar Fonollosa.
El regidor de Cultura, Sergi Corral, va afegir que “pretenem fer tota mena d’activitats musicals i culturals a la Nau#2. Us animem a imaginar espais com aquest als vostres municipis i a tenir-nos en compte a aquells que programeu festivals”. Corral també va agrair “la gran tasca invisible dels programadors culturals”.
Sergi Corral, regidor de Cultura