La pianista i compositora Laura Ballestrino, diumenge al cicle M’Clàssics

584

Joventuts Musicals de Martorell, amb el suport de la Regidoria de Cultura, organitza aquest proper diumenge, a les 19.00h, a Cal Nicolau un nou concert del cicle M’Clàssics. En aquesta ocasió, gaudirem de la pianista i compositora Laura Ballestrino amb el recital Poesia i polifonia: L’Art del piano. Les entrades es poden comprar al preu de 5 euros al web entrades.martorell.cat.

Aquest concert presenta un recorregut pels diferents estils de la música clàssica als segles XIX i XX amb un espectre de sensibilitats que abasta des de la intimitat fins a l’èxtasi, des de la polifonia sofisticada fins a l’expressió més poètica. S’inicia amb la Balada de Frédéric Chopin, compositor romàntic que captiva amb el seu cant a mezza voce fins que culmina a la gran coda final. Segueixen Ondina i El Círculo de Kandinsky, dues composicions pròpies.

La segona part del recital s’obre amb La Maja y el Ruiseñor d’Enric Granados, inspirada en l’univers pictòric de Francisco de Goya. Segueix la sonata États d’âme d’Alexander Scriabin, amb un llenguatge postromàntic únic i innovador.

El concert clou amb la Fuga de Samuel Barber, que uneix modernitat amb estructura clàssica i ens transporta a l’origen i la tradició de grans polifonistes com Johann Sebastian Bach. Aquest programa ofereix un retrat complet de la riquesa i la diversitat del repertori pianístic i permet conèixer l’evolució de la música clàssica des del romanticisme, amb un viatge de més d’un segle on cada autor continua, trenca o transforma les normes estètiques del temps, a través del piano, avança Ballestrino.

Laura Ballestrino, pianista i compositora

Laura Ballestrino (Madrid, 2000) va començar a tocar el piano amb només cinc anys i actualment és una de les grans promeses de la música a l’Estat. La jove ha aconseguit diversos guardons a prestigiosos concursos nacionals i internacionals, com ara el 1r Premi de la 99a edició del Concurs Juventudes Musicales de España (Madrid, 2021), el 1r Premi del 11è Concurs Internacional de Piano María Herrero (Granada, 2021) o el Premi al Millor Intèrpret de Música Espanyola al 21è Concurs Internacional de Piano Compositors d’Espanya (Las Rozas, 2021).

Ha fet gires per tot l’Estat incloent algunes de les sales més rellevants, com ara el Auditorio Nacional de Musica, Teatro Monumental, Auditorio Miguel Delibes, Anteneo de Madrid o la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, entre d’altres.

A la seva trajectòria com a intèrpret clàssica s’uneix la seva faceta com a compositora, per exemple de la Banda Sonora Original del videojoc Archaelund. A més, interpreta música original per a piano d’estil jazz-fussió, essent característic dels seus concerts incloure peces pròpies dins el programa.

La seva carrera musical també s’ha desenvolupat a l’estranger; l’any 2022 va ser convidada per l’ambaixada d’Espanya a Washington D. C. per a una trobada amb la universitat Georgia Tech a Atlanta i oferir masterclasses de piano, conferències, un recital de piano i un concert com a solista amb la GT Symphony Orchestra, la qual també va estrenar la seva composició Archaelund: the orchestral suite.

Laura Ballestrino, pianista i compositora

Amb 15 anys va tocar com a solista amb l’Orquestra Simfònica del Conservatori Rodolfo Halffter, centre on es va graduar obtenint el Premi Extraordinari Fi de Grau, sota la tutela de María García. L’any 2022, finalitza els seus estudis superiors al Real Conservatorio Superior de Musica de Madrid amb la catedràtica Elena Orobio. Al seu darrer any de carrera va ser la guanyadora del Concurs de Solistes i va debutar amb el Concert núm. 4 per a Piano i Orquestra de Ludwig Van Beethoven al Teatro Monumental, sota la direcció de Sebastián Mariné.

A l’estiu de 2019, va conèixer el pianista i pedagog Leonel Morales, qui es converteix en el seu mestre fins a l’actualitat. Després d’un any sent la seva alumna a la Escuela Superior Musical Arts Madrid va ser guardonada amb el Diploma de Virtuós per unanimitat.

A més, Ballestrino ha rebut classes magistrals de grans pianistes com Galina Eguiazarova, Natalia Trull, Pascal Nemirovsky i Josep Colom, entre d’altres.