Ensenyament posa en marxa l’Espai Familiar a la Llar d’Infants Pont d’Estels

704
Espai Nadó. Foto: Nexe Fundació

La Regidoria d’Ensenyament posa en marxa l’Espai Familiar, un programa gratuït adreçat a pares i mares amb fills i filles entre 1 i 3 anys, que tindrà lloc a la Llar d’Infants Pont d’Estels. Vol oferir un espai de joc als infants i a les seves famílies, donant-los l’oportunitat de compartir vivències, reflexionar sobre els estils propis d’educació i criança, des del respecte i la valoració dels altres, i acompanyats de professionals de les llars d’infants.

Els infants hi trobaran “un indret per jugar, amb materials adients i on els petits puguin descobrir, conèixer, divertir-se, aprendre a relacionar-se…Les famílies tenen la possibilitat de veure els infants en acció fora de l’àmbit familiar, i poden compartir vivències amb altres famílies i amb professionals”, comenta Lídia Torras, responsable d’Educació de 0 a 3 anys a Martorell.

Lídia Torras, responsable Educació 0 a 3 anys

L’activitat facilita un espai acollidor de trobada per conèixer i relacionar-se amb altres famílies i evitar l’aïllament o la solitud. Compartir experiències i recursos relacionats amb la criança, així com compartir amb el fill o filla experiències que reforcin els vincles afectius, base per al posterior creixement comú.

L’Espai Familiar ajuda a enfortir la confiança i la seguretat dels principals educadors dels infants, fent-los sentir-se competents. També poden obtenir informacions sobre temes d’interès pel que fa la criança i educació, amb la finalitat que les mares i els pares puguin sentir-se més segurs a l’hora de prendre decisions.

Un altre dels beneficis és donar l’oportunitat a les criatures d’ampliar el seu cercle de relacions, i que coneguin un entorn reglat diferent al familiar. Gaudir d’activitats que estimulin la descoberta de noves possibilitats.

Les activitats que es desenvolupen al llarg del programa són de relació entre infants i adults amb la presència dels seus progenitors i l’acompanyament de professionals. Converses sobre temes de criança i educació. L’activitat que es proposa es basa en el joc lliure, descoberta de l’entorn i l’intercanvi d’experiències en un clima de confiança. Les dinamitzadores ofereixen informació, acompanyament i suport a la criança.

Les sessions permeten que flueixi l’alegria fruit del joc entre infants i famílies, les quals poden expressar els seus neguits i dubtes relacionats amb la criança dels seus fills i filles, per afavorir les converses es platejaran qüestions i propostes de joc.

Els nens i nenes sempre estan acompanyats del pare, la mare o d’un adult amb el qual tenen un lligam emocional. Són un lloc integrador i respectuós que promou estils de vida saludables. L’espai de joc està pensat i organitzat perquè els nens i nenes se sentin motivats a jugar, a relacionar-se, afavorint tant el joc lliure i espontani com la relació amb els familiars.

Després de cada sessió de joc, s’ofereix als pares i mares un espai de reflexió amb una de les professionals que també ha estat en la sessió, per parlar dels fets ocorreguts i comentar dubtes sobre temes educatius, de criança, l’evolució dels seus fills etc…Mentrestant, els nens i nenes es queden a la sala de joc amb una educadora.

Lídia Torras avança que l’Espai Familiar “es durà a terme a la Llar d’Infants Pont d’Estels en dos grups. El primer serà els dimarts, a les 16.30h, que ja compta amb set famílies inscrites i s’iniciarà el 29 de novembre. El segon grup es reunirà els dimecres, a les 15.30h, i encara no hi ha demanda. Les places estan limitades perquè hi assisteixi un màxim de 10 famílies per grup simultàniament. Està obert a tota la població i no cal ser usuari de les llars d’infants”.

Lídia Torras, responsable Educació 0 a 3 anys

Per formalitzar les inscripcions cal adreçar-se a qualsevol de les oficines d’atenció a l’usuari del Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones de Martorell (PMSAPM) o enviar un correu electrònic a l’adreça educacio03@martorell.cat. L’espai romandrà tancat els dies en els quals no hi hagi activitat lectiva a la llar.