La Setmana de l’Alzheimer reivindica l’autonomia dels pacients en les primeres fases de la malaltia

1109
Taller de memòria a l'Esplai de Buenos Aires
Taller de memòria a l'Esplai de Buenos Aires

El 21 de setembre és el Dia Mundial de l’Alzheimer. L’Associació de Malalts d’Alzheimer de Martorell ha programat, des d’avui i fins dissabte, un seguit d’actes sota el lema ‘Segueixo sent jo!’. D’aquesta manera, es pretén enviar un missatge a les persones a les quals se’ls hi ha diagnosticat recentment la malaltia o estan en una fase lleu, per a que les famílies els tinguin en compten alhora de planificar qualsevol acció.

En una entrevista a Ràdio Martorell, el president de l’Associació de Malalts d’Alzheimer, Jordi Lucas, i Paquita Espuche, secretària de l’entitat, han desgranat les activitats de la Setmana de l’Alzheimer. Les accions programades comencen avui dimarts, a les 17.00h, amb la xerrada ‘Nous models de residència’ a càrrec de membres de l’Associació de Malalts d’Alzheimer, a la Residència Sant Joan de Déu. Dimecres, 20 de setembre, la Biblioteca Martorell serà l’escenari de la conferència ‘Maltractament a la gent gran’ a càrrec dels Mossos d’Esquadra, a les 18.30h.

Dijous, 21 de setembre, a les 12.00h, es farà la lectura del manifest a la plaça de la Vila, davant l’Ajuntament amb el lema ‘Segueixo sent jo!’ per donar visibilitat i atorgar el protagonisme necessari als afectats recentment per la malaltia, afavorint la seva autonomia, la presa de decisions, la inclusió d’aquest per part de la família i moltes més.

L’Esplai d’Avis de Buenos Aires acollirà divendres, 22 de setembre, a les 18.30h, la conferència ‘Teràpies no farmacològiques, grups d’ajuda mútua i psicomotricitat amb personal especialitzat’.

Dissabte, 23 de setembre, els membres de l’associació realitzaran una col·lecta al carrer Santacana amb carrer de l’Aigua, plaça de la Rosa dels Vents i rambla de les Bòbiles, davant del Mercat Municipal.

Senyals d’advertència de la malaltia

L’alzheimer és una malaltia neurodegenerativa que es caracteritza per una degeneració de les cèl·lules nervioses del cervell i una disminució de la massa cerebral. Les manifestacions bàsiques són la pèrdua de memòria, la desorientació temporal i espaial, i el deteriorament intel·lectual i personal. Encara no se saben les causes, però si que s’han pogut identificar factors de risc que augmenten la possibilitat de patir la malaltia.

En alguns d’aquests factors nosaltres hi podem intervenir, com per exemple: la diabetis, l’obesitat, la hipertensió o el colesterol, i n’hi ha d’altres que no podem canviar, com l’edat i l’herència genètica.

Alguns símptomes de la malaltia són: canvis de memòria que dificulten la vida quotidiana; dificultat per planificar o resoldre problemes; dificultat per portar a terme tasques habituals de la casa, la feina o el temps de lleure; desorientació; problemes per comprendre imatges visuals, per parlar o escriure; manca de bon judici; pèrdua d’iniciativa per prendre part en la feina o activitats socials, i canvis d’humor.