La supervivència al càncer ha crescut un 7 per cent a Catalunya en els darrers 10 anys

1011
AECC
AECC

El 4 de febrer és el Dia Mundial contra el Càncer, una cita que pretén conscienciar la societat i exposar els avenços de la ciència per combatre la malaltia. El Pla Director d’Oncologia sobre el càncer apunta que la supervivència a Catalunya ha crescut, de mitjana, un 7 per cent en deu anys. El càncer de mama en les dones i el de pròstata en els homes continuen sent els més nombrosos entre els quasi 38.500 casos detectats arreu l’any passat.

L’informe apunta que la supervivència als 5 anys dels pacients diagnosticats amb càncer va passar d’un 50,2 per cent (en el període 1995-99) al 57,3 per cent (2005-2007). La mortalitat davant la malaltia disminueix, de manera constant, un 1,3 per cent anual en homes i un 1,14 per cent en dones. Pel que fa a la seva incidència, aquesta es manté molt estable des de 1994 i en la projecció feta per l’estudi, que preveu 39.011 casos pel 2015.

Els càncers de pròstata i de mama són els més freqüents
El 2016 es van diagnosticar al país 38.484 casos de càncer -22.562 en homes i 15.922 en dones-. Els tres tumors més incidents en els homes van ser els de pròstata, còlon i recte i pulmó. En les dones, els de mama, còlon i recte i endometri. Per a l’any 2025 s’estima que el nombre de nous casos de càncer serà de 21.743 en homes i de 17.268 en dones, fet que pot suposar un increment respecte el 2015 del 5,5 per cent en homes i de l’11,9 per cent en dones.

L’informe apunta que els avenços en la investigació i les millores en els tractaments són aspectes molt importants en la disminució de la mortalitat, però també ho és conscienciar la societat que cal que consultin els símptomes sospitosos i les activitats de detecció precoç –com ara els programes de cribatge del càncer de mama i còlon i recte-. I en primer terme, la prevenció. De fet, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), prop d’un 30 per cent de les morts per càncer es podrien evitar amb una alimentació equilibrada, activitat física regular, la prevenció del sobrepès i l’obesitat i el no consum de tabac i d’alcohol. Reduir els factors de risc socials i mediambientals relacionats amb la malaltia serien clau, segons l’OMS.

Informació i suport a Martorell
L’Associació Catalunya Contra el Càncer a Martorell contribueix en la sensibilització envers la malaltia a través d’activitats i campanyes de conscienciació i fent suport a malalts, amb l’acompanyament i tallers. La seva presidenta, Montserrat Campmany, explica que “aquest 2017 establirem punts d’informació per Sant Jordi, per la Fira de Primavera i pel Dia del Càncer de Mama”.

L’entitat muntarà taules informatives, recollirà diners, celebrarà el tradicional sopar benèfic i organitzarà tallers de maquillatge i de pilates. El de maquillatge, explica Campmany, es farà “el dia 17 de febrer a les 18.00h al Centre Cultural. Per a més informació i inscripcions, cal trucar al telèfon 93 775 03 89”.