‘La Traviata’ de Verdi es projectarà als jardins d’El Progrés aquest juliol

473

El Liceu celebra els 15 anys de la reinauguració amb activitats d’agraïment a la societat, entre les que destaca Òpera a la fresca. Dissabte 18 de juliol es projectarà l’òpera La Traviata de Verdi a diferents municipis de Catalunya, entre ells, Martorell. La projecció es farà als jardins del Centre Cultural i Recreatiu El Progrés.

El Centre Cultural i Recreatiu El Progrés se suma enguany a l’espectacle Òpera a la fresca amb la projecció en pantalla gegant de l’òpera La Traviata, de Giuseppe Verdi, que es representarà al Gran Teatre del Liceu el mateix dia, poques hores abans.

La projecció es farà dissabte 18 de juliol, a les 22.00h, a la pista jardí d’El Progrés i simultàniament, es farà també a Arenys de Mar, Barcelona, Cervera, Girona, Igualada, Lleida, Puigcerdà, Tordera, Tortosa, Valls i Vielha.

La Traviata
L’obra de Verdi és atípica dins de la seva producció. A diferència d’Aida i Nabucco, destaca per l’enfoc realista: la història de la Violetta, al llit de mort, evocant com a flashback la seva vida de cortesana. Un atac directe a la hipocresia d’una societat que va qüestionar la relació del compositor italià amb Giuseppina Strepponi.

Una exaltació de la vida i de les virtuts humanes, com la generositat, la compassió i el sacrifici pels altres, que es veuen frustrades pel judici implacable d’una societat classista. En aquesta adaptació de la novel.la d’Alexandre Dumas (fill) La dama de les camèlies, Verdi va emprar elements subversius per a l’època (referències a la sífilis i la tuberculosi) que, units al seu enfoc moral, van fer que l’obra es rebés molt malament durant l’estrena. Ara, la producció magistral de David McVicar, amb la seva habitual posada en escena teatral i alt voltatge dramàtic, permet una relectura contemporània. Un melodrama grandiós, amb ambientació de l’època.

Òpera en tres actes. Llibret de Francesco Maria Piave basat en La dame aux camélias d’Alexandre Dumas, fill. Música de Verdi. Estrenada el 6 de març de 1853 al Teatro La Fenice, i al Liceu el 25 d’octubre de 1855. Darrera representació al Liceu, el 16 de gener de 2002.