Protecció civil posa en marxa la campanya ‘Revetlles amb precaució 2015′

533

Davant la celebració de la revetlla de Sant Joan i l’arribada de festes populars d’estiu que impliquen l’ús de foc i petards, les autoritats aprofiten l’avinentesa per fer un recordatori a la ciutadania sobre els riscos que comporta manipular aquests elements, amb l’objectiu d’evitar accidents. La Direcció General de Protecció Civil ha posat en marxa la campanya Revetlles amb precaució 2015.

A través de tríptics, pòsters i dibuixos, es sensibilitza a base de consells sobre com fer aquestes celebracions més segures. A Martorell, la Policia Local i Protecció Civil treballen coordinadament amb la resta de cossos de seguretat i aprofiten l’ocasió per fer algunes recomanacions.

Revetlles amb precaució 2015 recull una sèrie de consells, fa una tipificació de tres graus per al material pirotècnic –risc baix, mig i alt- i inclou un joc per als més petits per acolorir il·lustracions que els sensibilitzen al voltant de la perillositat del foc i dels petards.

Recomanacions
Pel què fa als consells, la campanya recomana comprar el material pirotècnic en llocs autoritzats, no guardar-lo a les butxaques i llegir bé les instruccions. En manipular-lo, cal fer la subjecció amb les mans i lluny de la cara i resta del cos, usar metxes segures i encendre-les per l’extrem. En cas que no s’encenguin correctament, convé deixar-les mitja hora i remullar el petard.

És important mantenir una distància de més de 500 metres respecte zones boscoses en encendre el material pirotècnic i allunyar-se d’indrets amb sortides de materials inflamables. A casa no s’han d’encendre petards i es recomana tancar portes i finestres i recollir els tendals i la roba estesa.

El risc de les fogueres
Paral·lelament, cal incidir en el risc de les fogueres, que s’han d’ubicar a una distància mínima de 15 metres de les façanes de les cases i a més de 500 de zones forestals o arbrades.

Cal deixar una via d’accés per si es precisa els serveis d’emergència i posar una protecció o base de sorra o terra a la foguera si es fa a la via pública.

La Policia Local i Protecció Civil controla l’estat de les fogueres i, si en veu alguna amb una quantitat de material desproporcionat o bé perillós, l’enretira amb la col·laboració dels Serveis Municipals.

La zona de barbacoa del Parc Forestal de Can Cases restarà tancada des d’aquest dimarts i fins el primer cap de setmana de setembre. De l’1 al 31 d’agost, a més, es tanca el parc al trànsit rodat.

Telèfon 112 i acció coordinada
En revetlles com les de sant Joan, sant Pere o sant Jaume i altres festivitats amb el foc com a protagonista, els diferents cossos de seguretat es coordinen per donar la resposta al més aviat possible.

El primer pas per als ciutadans és trucar al telèfon d’emergències, el 112. A partir d’aquí, es deriva l’afectació als cossos implicats i adequats a cada cas, bé sigui Mossos, Policia Local, Bombers, Protecció Civil o bé els Serveis d’Emergències Mèdiques.