La Vila, Les Bòbiles i Rosanes avancen una setmana el Nadal amb les seves fires

1190
Preparant l'escudella

Aquest diumenge Martorell s’ha encomanat plenament de l’ambient de Nadal gràcies a les fires que han tingut lloc en diferents barris. Als carrers de La Vila, l’Ajuntament ha organitzat una Fira de Nadal amb més d’una vintena de parades i activitats de l’època com ara el Patge Viu Viu o fer cagar el tió gegant i a la rambla de Les Bòbiles, els botiguers de Nou Martorell han avançat ofertes en 50 tendals. La Fira de Santa Llúcia, a Rosanes, ha reunit a centenars de persones al voltant dels focs de l’escudella barrejada i d’un ambient festiu i tradicional.

El Nadal s’ha avançat set dies a Martorell gràcies a tres fires que han fet sortir milers de persones al carrer malgrat el fred. L’Ajuntament de Martorell ha organitzat la Fira de Nadal de La Vila, que s’ha vertebrat al carrer de Francesc Santacana amb una vintena de parades -de comerços locals i foranis-, carregades de productes nadalencs: artesania, bijuteria, roba, complements, flors i alimentació, entre d’altres.

Durant tot el matí hi han acudit milers de persones, sobretot un públic molt familiar, gràcies a l’oferta lúdica. A la plaça de la Vila, el Patge Viu Viu ha recollit les cartes de la mainada que feia estona que feia cua. També hi ha hagut sessió de batucada, xocolatada, activitat de Museus de Martorell. A la plaça de l’Església, centenars d’infants han fet cagar el tió. Ferran Riera, tècnic de Comerç, Mercats i Consum de l’Ajuntament, explicava que “Afegim a aquestes fires diferents activitats per intentar atraure més públic, i ha vingut molta gent”. Riera considera que “aquesta és l’època daurada del comerç, els botiguers porten una setmana de molta feina i la vinent també en tindran molta, i aquestes fires els ajuden i posen la cirereta a la campanya”.

Ferran Riera, tècnic de Comerç, Mercats i Consum de l'Ajuntament de Martorell

A la rambla de Les Bòbiles, l’associació de Comerciants Nou Martorell ha instal·lat 50 tendals. El seu vicepresident, Toni Cruz, relatava que “hem comptat amb establiments de roba i sabates, tant d’adult com infantil, material esportiu, joies, bijuteria, regals, floristeries i fins i tot immobiliàries. Una mica de tot. Com a novetat, hem obert un espai gastronòmic, que oferia brou, tapes, vi calent i dolços”. Cruz ha explicat que “molts establiments ja estan fent rebaixes ara. Ha canviat el concepte de les rebaixes de Nadal: ja no esperem al dia 8. Volem que la gent tingui ofertes aquí a casa i per això les avancem”.

Toni Cruz, vicepresident de l'Associació de Comerciants Nou Martorell

Més de 700 racions d’escudella a la Fira de Santa Llúcia

Centenars de persones han passat durant tot el matí per la plaça 25 de setembre per gaudir dels diferents actes de la Fira de Santa Llúcia del barri de Rosanes. L’associació de veïns havia fet previsió d’afegir una quarta olla d’escudella. El president, Xavi Folqué, explicava que: “hem venut més de 720 racions, n’estem molt contents. A més, hem distribuït caldo a benefici de La Marató de TV3”.

Xavi Folqué, president de l'associació de veïns del barri de Rosanes

Set escudellaires han remenat les olles des de bon matí, però aquest ha estat el darrer pas d’una feina iniciada dies abans. En Josep Arús, explica que “primer vam comprat el gènere, i ahir dissabte ja ens vam posar a fer les pilotes i a tallar les verdures per posar-ho tot a l’olla de bon matí”. Ell mateix explicava tot el procés d’elaboració.

Josep Arús, escudellaire a la Fira de Santa Llúcia

A més de l’escudella, al llarg del matí s’han organitzat un esmorzar de germanor; un mercat de Nadal amb la participació de diverses entitats del poble; una xocolatada; jocs infantils i tió nadalenc; la visita de l’Oncle Buscall; l’actuació de la coral de Rosanes, la tómbola del barri i el sorteig de paneres.