L’ADF Martorell adverteix del perill de caminar per la zona cremada per l’incendi

1340

Apropar-se a l’àrea cremada per l’incendi forestal de la setmana passada a Martorell i Castellví de Rosanes comporta un risc per a la integritat física. L’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) Martorell fa una crida a la responsabilitat de la gent per a evitar el passeig per aquests espais, ja que l’acció del vent fa caure branques d’arbres calcinats i forma remolins que desplacen de manera descontrolada cendra, troncs i pedres.

Moltes persones s’han apropat aquests dies a la zona afectada per comprovar in situ l’impacte de l’incendi que entre el dimarts 13 i el dissabte 17 de juliol va cremar prop de 196 hectàrees a l’Ataix i Les Torretes. L’ADF Martorell els recomana no fer-ho, ja que malgrat que el foc es trobi extingit, continua havent-hi riscos.

I és que el vent tomba les branques i troncs dels arbres calcinats i els pot precipitar sobre els camins. Ho explica el president de l’ADF Martorell, Ferran Tortajada, en una entrevista al ‘Gent amb entitat’ de Ràdio Martorell: “No podem prohibir que la gent hi vagi, però que sàpiguen que és sota la seva responsabilitat i que cal anar amb molt de compte”, avisa.

Ferran Tortajada, president de l'ADF Martorell

Un altre impacte -de troncs, branques i pedres- és el que provoca el curiós fenòmen meteorològic dels dimoniets, nom popular que reben uns petits remolins verticals de sorra que es formen a les àrees cremades. “És un risc apropar-s’hi. El remolí aixeca cendra, branques i pedres que després poden caure en qualsevol lloc i fer mal a algú”, diu el voluntari forestal.

Ferran Tortajada, president de l'ADF Martorell
Ferran Tortajada

“Ara toca esperar que la natura faci la seva”

Davant la recurrent pregunta de ‘i ara, què?’, Tortajada respon que “el millor que podem fer és esperar que la natura faci la seva. Ara només hi ha dos pams de cendra i s’ha de generar la nova primera capa vegetal”. És la resposta d’un expert en la matèria a la voluntariosa solidaritat que han expressat darrerament moltes persones a les xarxes socials, oferint-se a replantar l’àrea.

Des de l’ADF Martorell es té clar que “ara la prioritat és tenir els torrents en condicions de cara a la tardor, ja que el terreny està molt erosionat i, a causa de les previsibles pluges estacionals, podrien baixar rierades de fang i pedres i afectar els barris enganxats a la muntanya, com Rosanes o La Mina”.

Ferran Tortajada, president de l'ADF Martorell

La desena de voluntaris de l’ADF Martorell ha acumulat dies de molt d’esforç per contribuir a l’extinció del foc, des de fer l’avís inicial de la columna de fum, passant per al transport d’un camió cuba, tasques per evitar que el foc creués carenes i col·laboració colze a colze amb els Bombers de la Generalitat de Catalunya. L’ADF local va rebre, a més, el suport de 53 vehicles i 100 voluntaris d’altres agrupacions de defensa forestal de les rodalies, aspecte que va ser clau per a fer relleus a l’hora de vigilar l’incendi.