L’Ajuntament de Martorell dona suport a la Marxa Pagesa en la concentració a Ca n’Oliveras

923

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha donat suport avui a les reivindicacions dels pagesos catalans en la concentració de tractors feta a Ca n’Oliveras en el marc de la Marxa Pagesa. L’acció, convocada pel sindicat majoritari Unió de Pagesos al llarg de tres dies, reclama al govern català més dedicació vers el sector agrari. A Martorell s’han concentrat 186 dels 379 tractors que avui hi prenien part i que demà culminaran la marxa amb una gran concentració a Barcelona.

El membre de la permanent nacional d’Unió de Pagesos, Jaume Padrós, i el delegat al Baix Llobregat Martí Sucarrats han lliurat a l’alcalde, a la coordinadora de l’Àrea de Serveis a les Persones i regidora d’Ensenyament, Núria Canal, i a la regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera, el manifest de la Marxa Pagesa. Mentrestant, 186 tractoristes accedien a Ca n’Oliveras per dinar en una de les aturades abans de reprendre la ruta cap a Molins de Rei.

Fonollosa ha dit que “donem tot el suport a les reivindicacions dels pagesos, perquè són molt lícites i legítimes. Hi estem d’acord i entenem que no vulguin viure de subsidis, sinó que es valori bé el seu producte i puguin competir en igualtat de condicions”. Ha afegit que “estem encantats d’acollir-los a Martorell en aquesta aturada que fan dins la marxa. Els hem intentat facilitar tots els espais perquè s’hi estiguin bé”.

Martorell ha estat un dels punts d’aturada de la Marxa Pagesa i ha acollit 186 tractoristes arribats del Pirineu, la plana de Lleida i l’Anoia. L’acció l’ha convocada el sindicat majoritari Unió de Pagesos, i comporta una marxa de tres dies des de tots els punts del territori que culminarà dissabte a les 11.30h a l’avinguda de Maria Cristina de Barcelona. Al migdia d’aquesta segona jornada secundaven la marxa un total 379 tractors en diferents punts del territori.

La Marxa Pagesa reivindica la dignitat del camp català i el reconeixement, per part del govern, de l’activitat agrària. Reclama més representativitat, suport, mesures compensatòries i equiparació social a d’altres col·lectius i un major compromís amb el sector en l’actual conjuntura de canvi social i polític de Catalunya. El text demana més protecció als espais agraris, com a base principal del gran motor econòmic agroalimentari i com a garant de l’estabilitat territorial i natural del territori.

Martí Sucarrats, delegat d’Unió de Pagesos al Baix Llobregat, denuncia que “guanyar-se la vida fent de pagès és molt difícil, per la falta de competitivitat a les nostres explotacions, els abusos en la cadena alimentària -que perjudiquen al pagès i al consumidor mentre que els intermediaris s’omplen les butxaques- i per unes normatives europees cada cop més exigents. Això ens provoca un increment del cost de l’explotació i no ens repercuteix en els beneficis. Cada cop ens hem de gratar més la butxaca per obtenir els mateixos beneficis o menys, fins i tot”. El delegat comarcal ha esmentat que “la renda agrària catalana ha baixat un 39% entre el 2001 i el 2015, fet que significa una gran pèrdua de poder adquisitiu”.