L’Ajuntament lliura les claus dels 130 habitatges amb protecció oficial en règim de lloguer de La Sínia

2327

Aquest matí s’han entregat les claus a les persones adjudicatàries dels 130 habitatges amb protecció oficial en règim de lloguer de la promoció Atrium, el segon elenc d’Habitatge de Protecció Oficial que forma part del projecte de desenvolupament del barri de la Sínia.

L’edifici Atrium és una promoció impulsada per l’Ajuntament de Martorell amb la col·laboració de la Fundació SALAS, promotora dels edificis, i la Fundació Nou Lloc, que gestionarà els lloguers i ha comptat amb el finançament de l’Institut Català de Finances per a la promoció de l’obra i la bonificació dels tipus d’interès de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.

Durant l’acte, els nous llogaters i llogateres de l’edifici Atrium han rebut de la mà de l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, les claus de les seves noves llars. Ha estat al pati comunitari de l’edifici, en un acte presidit, junt amb l’alcalde, per la secretària d’Habitatge del Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya, Marina Berasategui; el president de la Fundació Nou Lloc, Pere Esteve; i el director general de SALAS, Manel Rodríguez. A més, l’acte ha comptat amb la presència de la consellera delegada de l’ICF, Vanessa Servera, la directora de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Sílvia Grau; la directora de risc de l’ICF, Noemí Gàlvez, el director de Producte, Marca i Sostenibilitat de l’ICF, Oriol Vidal-Barraquer, i el president de la Fundació SALAS, José Miguel Deus.

L’Ajuntament de Martorell, amb la col·laboració de la Fundació SALAS i la Fundació Nou Lloc, ha impulsat la construcció de 260 habitatges nous amb protecció oficial al barri de la Sínia per donar resposta a les demandes dels martorellencs i martorellenques, així com millorar la seva qualitat de vida i l’accés a l’habitatge.

Durant el 2021 es van adjudicar 130 habitatges públics en règim de compravenda (edifici Àgora), i ara s’han lliurat les claus dels 130 habitatges en règim de lloguer (edifici Atrium), amb prioritat per als veïns i veïnes de Martorell i donant més oportunitats a famílies amb menors a càrrec, i a joves d’entre 18 i 40 anys, entre altres diferents col·lectius.

Aquesta promoció d’habitatges amb protecció oficial en règim de lloguer ha comptat amb la col·laboració de l’Institut Català de Finances (ICF) i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (ACH). L’ICF, a través de la seva línia ICF Habitatge Promoció, ha aportat el finançament a llarg termini necessari per a la construcció de l’obra i, l’Agència, la bonificació dels tipus d’interès.

L’objectiu de les promocions amb protecció oficial dels edificis Àgora i Atrium és la de garantir l’accés a l’habitatge, en un nou barri concebut com un eixample residencial pensat per a les famílies de Martorell.

Tots els habitatges de l’edifici Atrium tenen entre 1 i 4 habitacions, compten amb plaça d’aparcament i traster, zones comunitàries i certificació energètica AA, la més eficient.

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha destacat la importància de l’edifici Atrium especialment per la gent jove: “Aquests 130 habitatges de lloguer han donat l’oportunitat d’emancipar-se a molts joves de Martorell. També permetrà desenvolupar el seu projecte de vida a les famílies i que la gent gran i persones amb algun tipus de discapacitat tinguin un habitatge accessible amb el màxim benestar possible”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

La secretària d’Habitatge del Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya, Marina Berasategui, ha fet un reconeixement a tots els agents que han fet possible la promoció de l’edifici Atrium: “Els habitatges amb protecció oficial de l’edifici Atrium, que són possibles i necessaris, formen part d’un projecte exemplar. Quan tots els actors i administracions sumen i s’esforcen, és possible veure aquestes promocions d’HPO d’una qualitat tan alta”.

Marina Berasategui, secretària d'Habitatge Territori Generalitat de Catalunya

La consellera delegada de l’ICF, Vanessa Servera, ha posat en valor que “la banca pública de promoció del país tenim com a objectiu finançar projectes d’habitatge perquè la necessitat és clara i transversal arreu del país. Volem participar de l’estratègia catalana d’habitatge perquè hi ha una gran mancança de finançament del sector privat en aquests projectes i són necessaris. Per al 2024 aquesta continuarà sent una de les línies estratègiques de l’ICF.”

Tal com ha assenyalat el president de la Fundació Nou Lloc, Pere Esteve, “aquesta promoció d’habitatges de lloguer social és el resultat d’un treball exemplar de col·laboració públic-privada. Pel costat privat tenim COHABITAC, la coordinadora de fundacions promotores i gestores d’habitatge social de lloguer a Catalunya que engloba a la Fundació SALAS, promotora d’aquests habitatges i a la Fundació Nou Lloc, gestora dels lloguers. Per l’altre costat l’Ajuntament de Martorell, que ha cedit a les fundacions el sòl durant 75 anys per tal que aquestes puguin construir aquests 130 habitatges i gestionar els seus lloguers socials.” A més, ha afegit que “ és un orgull i un plaer compartir aquestes experiències i projectes; tant amb l’Ajuntament com amb l’Institut Català de Finances, l’Agencia de l’Habitatge i la Generalitat que en faciliten el seu finançament i subvenció”.

Pere Esteve, president de la Fundació Nou Lloc

El director del grup SALAS, Manel Rodríguez, per la seva part ha remarcat que “aquest edifici és el segon que fem a Martorell i forma part d’un projecte més gran que estem implantant a tota Catalunya. Un exemple d’un model de desenvolupament de col·laboració publico-privada que ens ha permès posar al mercat uns habitatges amb unes condicions i qualitats excepcionals, tant pel que fa a materials com a la seva doble qualificació energètica AA. Un èxit que esperem poder repetir aquí a Martorell i a tot el territori per poder posar al mercat habitatges a un preu assequible”.

Manel Rodríguez, director del grup SALAS

En els dos últims anys, Martorell ha vist néixer el nou barri de la Sínia i el seu gran Parc Central, un gran espai públic de 20.000 m² amb zones de jocs infantils, espais verds i zones per a vianants, que uneix els barris de Martorell.

A més, el barri de la Sínia compta amb un 88% de superfície d’espai públic, on s’està construint un nou eix comercial, zona d’oficines i serveis i una àrea d’equipaments públics.