Joan Isart: “La pintura catalana dels segles XIX i XX és plena d’individualitats. No hi ha línia unitària”.

563

El crític d’art afincat a Martorell Joan Isart ha parlat aquesta tarda a la Biblioteca Francesc Pujols del seu llibre Estudi sobre pintors. De Leonardo da Vinci a Pere Pruna. És un recull d’articles propis que abarquen tres blocs: la influència d’Honoré de Balzac en la pintura francesa; la comparativa entre la pintura del Renaixement i Barroc italià amb la pintura espanyola, i la pintura catalana dels segles XIX i XX. Sobre aquest tercer bloc, n’ha fet també una xerrada.

Estudi sobre pintors. De Leonardo da Vinci a Pere Pruna és un llibre editat per l’Editorial Círculo Rojo el maig de 2022 amb pròleg de Joan Rosselló i Raventós. És un recull d’articles fets pel mateix Isart, ja publicats l’any 2003, i que l’autor ha unificat en aquesta obra.

“Alguns d’aquests articles publicats a la revista Serra d’Or parlen de la pintura francesa en relació amb l’obra d’Honoré de Balzac, de qui sóc fervent admirador. També hi he col·locat articles referits a la pintura catalana, tot fent referència a pintors de casa nostra nascuts majoritàriament al segle XIX i que van fer carrera al XX. I una tercera part que versa sobre la pintura del Renaixement i del Barroc italians i la pintura espanyola”, desgrana l’autor.

Joan Isart, autor 'Estudi sobre pintors. De Leonardo da Vinci a Pere Pruna'

Alguns dels autors que apareixen en el bloc dedicat a la pintura catalana són Isidre Nonell o Pere Pruna. Isart destaca que, en línies generals, “es tracta de pintors molt diversos, que no segueixen cap línia més o menys unitària”.

Predomina doncs, segons l’autor, un individualisme en els pintors de l’època, que no és un fet pas negatiu a ulls d’Isart: “Catalunya és un país d’individualitats. No hi ha treball en equip, i aquest fet no em desagrada gens”.

Joan Isart, autor 'Estudi sobre pintors. De Leonardo da Vinci a Pere Pruna'

Un dels articles de llibre menciona el filòsof martorellenc Francesc Pujols. “És una figura important que no hem d’oblidar. Va ser un filòsof que va tractar moltes temàtiques i hem de tenir-lo sempre present”, apunta Isart -qui és patró de la Fundació dedicada al filòsof, amb seu a la Torre de les Hores-. L’article es refereix al conjunt de treballs d’envergadura que va presentar Pujols l’any 1921.

Joan Isart, autor 'Estudi sobre pintors. De Leonardo da Vinci a Pere Pruna'

De fet, Isart posa en relació Balzac amb Pujols a partir de l’obra Serafita, on Balzac “parlava dels àngels a través d’un personatge, Serafita, que era un andrògin. Pujols s’hi fixa i en parla quan es refereix a la seva famosa ascensió per l”Escala de la vida’ a l’hora d’assolirt estats angelicals”.

Isart (Piera, 1950), és crític d’art i ha publicat articles i treballs en diaris i setmanaris com ara El Món, Revista Musical Catalana o Regió7. Des de 2003, col·labora de manera habitual a la revista Serra d’Or.

La seva admiració envers el dramaturg i escriptor francès Honoré de Balzac el va portar a publicar l’any 2008 el llibre Balzac, els anys italians, 1836-1838. També ha dedicat temps i paraules a homenatjar el pianista canadenc Glenn Gould a l’obra Glenn Gould, una fisiologia musical (2014) i a parlar de l’artista alemany Kurt Schwitters. Precisament, aquest text va ser guardonat amb el 47è Premi Vila de Martorell en la categoria de Premi Local.