La Regidoria d’Ensenyament ha organitzat diverses visites al Saló de l’Ensenyament a la Fira de Barcelona per als alumnes de 4t d’ESO dels instituts martorellencs. L’alumnat ha pogut conèixer de primera mà tota l’oferta d’estudis de Batxillerat, universitaris, altres estudis superiors, complementaris, de formació professional i idiomes. L’entrada al Saló i el desplaçament en autocars han estat finançats per l’Ajuntament.

L’Ajuntament de Martorell, “conscient de la importància de les etapes de transició educativa, promou un seguit d’activitats amb la finalitat d’acompanyar i orientar en els moments de presa de decisió dels alumnes”, explica Montse Horcas, referent del Catàleg activitats i programes educatius de la Regidoria d’Ensenyament.

“A banda de la plataforma digital ‘i-Tria‘, (Informa’t, Assessora’t i Tria), que s’allotja a l’espai web de la Regidoria d’Ensenyament, on trobareu una completa programació d’activitats, conferències, tallers i altres formats per orientar famílies i joves, una de les accions més valorades és la visita al Saló de l’Ensenyament, promoguda i finançada per l’Ajuntament”.

Així, “durant el matí del dimecres, 13 de març, van realitzar la visita els instituts Pompeu Fabra i La Mercè i dijous, 14 de març, els instituts Joan Oró i Maria Canela. En total, 340 alumnes acompanyats del seu professorat”, indica Horcas.

Reproductor d'àudio
Montse Horcas, referent programes educatius Regidoria Ensenyament

El Departament d’Educació de la Generalitat celebra el Saló de l’Ensenyament, del 13 al 17 de març, al recinte de Montjuic de Barcelona. S’hi ofereix informació sobre tots els estudis postobligatoris que es poden cursar a Catalunya: ensenyaments de formació professional, esportius, d’arts plàstiques i disseny, de música, d’arts escèniques, d’escoles d’adults, de formació a distància (IOC) i d’ensenyaments a les escoles d’idiomes (EOI). A més, s’organitzen xerrades sobre el procés d’accés i admissió a la universitat i sobre beques i ajuts.

Aquest any, l’estand de la Generalitat ha ampliat l’espai d’orientació personalitzada, amb 16 punts d’atenció individualitzada. Els professionals treballen amb l’alumnat les inquietuds personals, els itineraris formatius i les tendències del mercat laboral.

En la passada edició, 2.500 persones es van assessorar de forma individualitzada. Aquesta any, hi ha un espai d’autoconsulta, amb pantalles tàctils, perquè els visitants puguin cercar el seu itinerari educatiu. També hi ha a disposició un gran gràfic lumínic sobre el sistema educatiu amb totes les sortides acadèmiques.

L’oferta universitària per al pròxim curs 2024-2025 preveu inicialment 11 graus i 32 màsters universitaris nous, com ara estudis en relació als satèl·lits, la ciberseguretat o la nutrició, entre altres. En el cas dels màsters, n’hi ha sis que tenen caràcter interuniversitari. Amb aquests nous estudis, s’impartiran 549 graus al sistema universitari i 691 màsters universitaris.

El Saló d’aquest any estrena un espai ampliat per oferir xerrades informatives sobre el procés d’accés i admissió a la universitat; beques i ajuts als estudis universitaris i drets lingüístics a les universitats catalanes que també es poden seguir per streaming al canal de YouTube @recercauniscat.

L’estand d’Educació de la Generalitat incorpora, com a novetat, un espai dedicat a l’educació inclusiva postobligatòria per tal d’oferir informació i sensibilització en aquest àmbit. És accessible i incorpora bucles magnètics per afavorir la comunicació amb persones amb problemes auditius i ordinadors amb programari específic per facilitar-ne l’accessibilitat. Hi ha un mapa d’ubicació en relleu i també personal d’atenció amb coneixement de la llengua de signes.