L’Ajuntament recorda la importància del treball col·lectiu per evitar el mosquits tigre i el comú

1594

Fa més de 20 anys que l’Ajuntament de Martorell manté un conveni amb el Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat (SCM). A Martorell actuen al Canal Alegre i al Torrent de Llops, i aquest mes de juny han tractat més de 1.700 embornals de clavegueram. Però molts dels punts de cria estan en propietats privades, on el personal de l’SCM difícilment pot accedir. La Regidoria de Medi Ambient demana la col·laboració ciuradana per intentar reduir-ne la proliferació.

La majoria de les molèsties ocasionades pels mosquits a la nostra comarca són provocades per l’acció del mosquit comú, molt abundant a nuclis urbans i zones agrícoles i del mosquit tigre, que va arribar a la comarca l’any 2005 i ja s’hi ha instal·lat definitivament, fent-se notori de maig a novembre.

L’SCM actua des de 1983 realitzant desenes de milers d’intervencions a l’any contra les larves dels mosquits, tant al medi natural i rural com a l’entorn urbà. S’ocupa de tractar amb larvicides bacterians els punts de cria que hi pugui haver a l’àmbit públic.

El regidor de Medi Ambient i Benestar Animal, Jordi Amat, explica que “la manera més efectiva de frenar la proliferació del mosquit és evitar que les larves es desenvolupin en els seus focus de cria potencials, que sempre estan lligats a l’aigua”. Les larves són organismes aquàtics que no necessiten gran quantitat d’aigua per poder fer la metamorfosi i, per aquest motiu, “cal eliminar l’aigua estancada per evitar la possibilitat que criïn. Si l’aigua on creixen s’evapora o s’elimina, les larves i pupes moren sense poder arribar a desenvolupar el mosquit adult”.

“La sequera, i les restriccions d’aigua que aquesta comporta, ha fet que moltes llars emmagatzemin aigua per reutilitzar-la, pràctica que a la vegada pot afavorir la proliferació de larves de mosquits si es manté estancada durant més d’una setmana”, afegeix.

Reproductor d'àudio
Jordi Amat, regidor de Medi Ambient

Així doncs, es recomana a la població buidar setmanalment l’aigua acumulada als recipients de terrasses i jardins, com plats de sota els testos, regadores, plats d’animals domèstics… De la mateixa manera, és important evitar que es puguin tornar a omplir d’aigua posant els recipients cap per avall o, en alguns casos, com ara amb les cobertes dels pneumàtics, foradant-los. Si no són imprescindibles, és bona idea llençar-los, o dur-los a l’interior.

Referent als desguassos del pati o de les piscines, la majoria d’aquests elements tenen un sifó a sota, que acumula aigua per evitar que puguin arribar-nos males olors des del clavegueram o de la xarxa de pluvials. Aquesta aigua també es converteix en un focus de cria de mosquits, per això, cal fer córrer l’aigua un cop per setmana, i mantenir el desguàs net de fullaraca i brutícia. Per a més recomanacions, podeu consultar el web https://www.elbaixllobregat.cat/scm/recomanacions.

“Si observem mosquits adults al nostre edifici o als voltants, cal fer una revisió dels possibles punts on pugui haver-hi ous o larves, abocar l’aigua i fer una vigilància continuada per tal que no es torni a omplir. Les accions contra els adults no són eficaces per controlar la plaga, per això no estan indicats els tractaments amb insecticides”, indica el regidor.

Reproductor d'àudio
Jordi Amat, regidor de Medi Ambient

En cas que el ciutadà no detecti els focus de cria, el SCM també presta serveis d’inspecció i d’informació a domicili. Podeu sol·licitar aquest servei contactant amb l’Ajuntament (937750050; mambient@martorell.cat) o al web https://www.elbaixllobregat.cat/scm on podreu descarregar-vos fotografies i exemples de punt de cria.

Atesa la capacitat del mosquit tigre per transmetre els virus del Dengue, Chikungunya i Zika, així com la capacitat vectorial del mosquit comú per transmetre el virus del Nil Occidental, l’Agència de Salut Pública de Catalunya recorda que la prevenció és el millor mètode per al control de mosquits, i que el més efectiu és evitar la posta d’ous i el creixement de les seves larves aquàtiques, eliminant o controlant tots els punts d’aigua on pot créixer. La col·laboració ciutadana així com la coordinació entre els diferents organismes i administracions implicats, són factors claus en la lluita contra aquestes malalties.

Per a més informació podeu consultar l’estratègia per a la prevenció i el control del mosquit tigre a Catalunya en aquest document i les Recomanacions per a la prevenció i el control del mosquit comú.