L’Ajuntament se suma de manera unànime a les reivindicacions de la pagesia

1194

Martorell se solidaritza amb la pagesia, i ho fa a través d’una moció aprovada per unanimitat a l’Ajuntament en el Ple de dilluns. El text va ser proposat per ERC i consensuat amb la resta de partits, i interpel·la les administracions catalana, espanyola i europea a aplicar mesures per evitar els greuges que pateix el sector. Es demana l’augment i l’agilització dels ajuts, la reducció de la burocràcia, el foment d’estructures de venda directa o circuits curts i la revisió dels acords de lliure comerç internacional, entre d’altres.

Tot això en un context en què “el sector viu una crisi permanent” per la “competència deslleial de l’aplicació d’acords de lliure comerç, amb l’entrada de productes agraris amb condicions de producció socials i mediambientals desiguals”. El text denuncia “la volatilitat i desequilibris dels mercats globalitzats, la pressió asfixiant dels grups intermediaris i de l’agroindústria transnacional, l’excés de burocràcia administrativa, les conseqüències del canvi climàtic o els esdeveniments geopolítics”.

Tot plegat, s’explica, es tradueix “en augments de costos que fan perdre competitivitat a les explotacions i que posa en risc seva la viabilitat i continuïtat”. Soulimane Messaoudi, regidor d’ERC, ho exposava:

Soulimane Messaoudi, portaveu d'ERC

La moció interpel·la a la Generalitat a aplicar mesures urgents: “Augmentar suficientment la partida pressupostària de suport a la nostra pagesia; implementar un nou sistema per agilitzar el cobrament dels ajuts i que es compleixin en el calendari els seus pagaments; estudiar la creació d’un fons agrari que actui com a renda bàsica agrària; augmentar les inversions estructurals per a la creació i reforç d’estructures de comercialització per afavorir la venda directa o de circuts curts; habilitar una finestreta única per a que els pagesos puguin fer tots els tràmits; impulsar una xarxa pública de gestió i acompanyament agrària comarcal i prioritzar, dins del Pla Especial de Sequera, les activitats econòmiques essencials com la pagesia i la ramaderia”.

Soulimane Messaoudi, portaveu d'ERC

També s’aposta per crear una Llei de Sobirania Alimentària de Catalunya -que garanteixi el model de pagesia catalana- i per instar el govern espanyol “a fer les modificacions legislatives per flexibilitzar les exigències comunitàries de la UE, modificar els criteris de repartiment i distribució estatal dels recursos econòmics procedents de la política agrària comunitària”. Aposta per “revisar i modificar els acords de lliure comerç amb tercers països i apel·lar a la Unió Europea a millorar la política agrària posant el focus en les petites i mitjanes explotacions”.

El regidor de Seguretat Ciutadana i Mobilitat Lluís Sagarra (Junts per Martorell) apuntava que “la pagesia ajuda a la sostenibilitat, preservant els boscos, els cultius i les pastures. Hem d’estar al seu costat”. Per això, “donar suport a la pagesia és apostar pel quilòmetre zero” i destacava que a nivell local “estem en contacte amb els negocis, creem ajuts, formació i plataformes de comercialització, mantenim un contacte continu amb ells i potenciem els mercats no sedentaris de La Vila i Buenos Aires i el Mercat Municipal de Les Bòbiles, que molt aviat serà reformat”.

Lluís Sagarra, regidor de Seguretat Ciutadana i Mobilitat

En el debat de la moció també hi va intervenir la regidora i portaveu de Movem Martorell, Laura Ruiz. Tot i el vot favorable, va destacar que hi trobava a faltar “una mirada més local”. Lamentava “que no s’hagi tingut en compte la nostra proposta de recuperar la centralitat del mercat de pagès a La Vila i l’estratègia per ser ciutat de referència en comerç de proximitat”. També demanava “fomentar i protegir la producció local de l’horta de Martorell, encara que en quedi poca” i apostar “per la promoció del petit comerç i per limitar la proliferació de les grans superfícies”.

Laura Ruiz, portaveu i regidora de Movem Martorell

La moció exposa, en definitiva, que la pagesia és “un sector estratègic per a Catalunya” i que és bàsic defensar un model agrari que aposti per la producció de proximitat d’aliments i de matèries primeres. Que tingui cura de l’entorn i de la seva biodiversitat i paisatges, una gestió sostenible dels recursos naturals i ocupació equilibrada del territori, i un reconeixement al paper fonamental de les dones en el seu procés de transformació.