L’Arxiu Municipal celebra aquest divendres una jornada de portes obertes

592
Arxiu Municipal de Martorell

Aquest divendres 9 de juny, l’Arxiu Municipal de Martorell (AMM) convida la ciutadania a visitar les seves instal·lacions del carrer del Mur 43 de La Vila. És una jornada de portes obertes, des de les 09.00 i fins a les 13.30h. Els visitants podran conèixer com és i com es treballa en aquest equipament, situat a les antigues dependències de l’Hospital de Martorell.

L’esdeveniment coincideix amb el Dia Internacional dels Arxius, data que, a més, enguany coincideix amb el 75è aniversari del Consell Internacional d’Arxius (CIA). És doncs “una oportunitat per descobrir com es treballa als arxius i conèixer més la tasca professional que s’hi fa”. Així ho explica el responsable de l’Arxiu Municipal de Martorell, Francisco Almécija.

Francisco Almécija, responsable de l'AMM

La funció principal de l’AMM és conservar els fons generats per l’Ajuntament i el Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones, així com el patrimoni documental de la vila. És d’accés lliure i gratuït per a tothom, que hi pot consultar la documentació custodiada, sempre complint la normativa vigent de protecció de dades, d’accés a la documentació i de propietat intel·lectual.

També ofereix a l’Ajuntament i al Patronat el préstec intern de documentació, assessorament pel que fa a organització documental i d’arxivística, tractament i accés a la documentació i gestió de l’administració electrònica.

Actualment, es treballa en diversos projectes: “Disposar de més documentació en línia, digitalitzar la documentació i aconseguir la difusió de la documentació i la seva preservació”. Es vol potenciar “l’arxiu en línia, els perfils a les xarxes socials i penjar tota la documentació”.

Francisco Almécija, responsable de l'AMM
Francisco Almécija, responsable de l’Arxiu Municipal de Martorell

Almécija explica que l’Arxiu ha desplegat “una campanya per incorporar fons d’empreses, institucions i particulars per a que ingressin la documentació que tenen”. Un aspecte que és important per a conèixer la història local, ja que “moltes persones disposen d’aquesta documentació a casa seva i no pensen que pugui ser un destí portar-la aquí”.

Una altra de les tasques de l’AMM és “incorporar i aglutinar el fons històric que encara es conserva en diferents departaments i institucions”, així com “crear un fons fotogràfic potent, que no tenim en l’actualitat”. Finalment, es vol fer més difusió del servei que l’Arxiu pot oferir als usuaris. “Encara avui som molt desconeguts”, reconeix.

Francisco Almécija, responsable de l'AMM

L’AMM és un espai viu que posa a l’abast de tots els martorellencs la informació històrica i administrativa del poble des del 1842. Una informació tractada de manera rigorosa, que aporta coneixement i que dona un impuls al nostre patrimoni gràfic i documental. Per a qualsevol consulta, el telèfon de contacte és el 93 774 04 21, i el correu electrònic, arxiu@martorell.cat.