L’Aula d’Estudis creix i registra un miler d’usuaris més que l’any passat

425

La Biblioteca Francesc Pujols ha tancat la primera tanda anual de l’Aula d’Estudis amb 2.393 usuaris registrats en els horaris extra de l’equipament. La xifra s’incrementa en 1.010 respecte el mateix període d’ara fa un any. L’avançament de la data d’obertura i l’increment d’horaris per a estudiar i preparar exàmens han atret més personal, tant de Martorell com de l’entorn comarcal.

L’Aula continua creixent i assoleix la xifra rècord de 2.393 persones recomptades en les franges horàries extraordinàries en què es presta el servei. “L’increment és molt destacat respecte l’any passat (1.383) i marca una tendència de creixement continu des que es tenen dades. Així, l’any 2019 n’hi va haver 642, i el 2020, 1.118. Els anys 2021 i 2022, a causa de la pandèmia, no hi va haver servei”, comenta la directora de la Biblioteca, Mercè Parera.

Mercè Parera, directora de la Biblioteca Francesc Pujols

L’increment del número de dies i d’hores ha estat cabdal per a aquestes xifres. Enguany, s’ha avançat una setmana l’obertura del servei -el 2 de gener- a petició d’alguns usuaris, i ha romàs en funcionament sis setmanes -fins el 9 de febrer- en lloc de les cinc habituals.

Quant a horaris, aquest cop l’obertura diària s’ha fet dues hores abans -a les 08.00, en lloc de les 10.00h- i també a la nit s’ha estirat el servei fins a les 00.00h. Parera ho apunta “com un encert, perquè no us podeu imaginar la quantitat d’estudiants que a primera hora ja estaven quasi fent cua a la porta”. També destaca que ha anat bé “tancar al migdia, de 14.00 a 16.00h, hores en què la gent aprofita per anar a dinar. I si es quedaven, l’equipament no està pensat per a que hi mengin”.

Mercè Parera, directora de la Biblioteca Francesc Pujols

Per setmanes, la de més concurrència ha estat la segona -del 8 al 14 de gener- amb 694 estudiants, seguida de la primera (513) i la tercera (478). Després, la xifra ha davallat progressivament: de 333, 275 i 100 la quarta, cinquena i sisena setmana, respectivament.

El dia de més afluència va ser el dissabte 13 de gener, amb 136 usuaris. Quant a dies de la setmana, els dissabtes han estat els més concorreguts (468), seguit dels diumenges (376). Per contra, el dia de menys afluència ha estat el dijous, amb 275 totals.

Amb les xifres a la mà, la directora ha destacat que “L’Aula ja no és només un servei local, sinó comarcal. Ens ve molta gent d’Olesa, d’Abrera, d’Esparreguera o de Sant Andreu de la Barca. Segons comenten, és perquè als seus pobles les biblioteques o són més petites o no fan tanta ampliació d’horaris, i aquí s’hi troben molt a gust, en un espai que es presta a la concentració i a l’estudi”.

Mercè Parera, directora de la Biblioteca Francesc Pujols

La propera cita de l’Aula d’Estudis serà entre els mesos de maig i juny d’enguany, tot i que la Biblioteca Francesc Pujols encara no té definides les dates.