Coreografies a punt pels balls de Mantons i de la Quadrilla a El Progrés

907
Ball Quadrilla Festa Soci El Progrés
Ball Quadrilla Festa Soci El Progrés

El Centre Cultural i Recreatiu El Progrés es prepara per dues sessions ben especials i tradicionals de ball a les seves dependències del carrer del Mur. Per ordre cronològic, el primer serà el ball de Mantons, que celebraran aquest diumenge 18 de febrer. Seguidament arribarà el ball de la Quadrilla, emmarcat en el dia del soci i que tindrà lloc el següent diumenge, dia 25.

El ball de Mantons es tornarà a posar sobre la pista com a una de les jotes més antigues, de la qual es desconeix amb exactitud el seu origen. El que sí que es coneix és que deu el seu nom al mantó de Manila que cobreix la dama que balla junt amb la parella. Encara avui, a Martorell i a moltes poblacions de Catalunya se celebra aquesta dansa com a pretext per prendre consciència de l’inici del Carnaval.

En concret, la peça musical que esdevé el ball de socis i que encapçala la cita és ‘El deseado’ un vals-jota que precedeix les quatre peces musicals en les que les dones llueixen els mantons, i quatre peces més. Joaquim Gotsens, president d’El Progrés, detalla que els preus de l’entrada per persona són de 5 euros per cada soci i de 10 euros per als no socis.

Joaquim Gotsens, president d'El Progrés

Ball a El Progrés

La cita serà a les 18.00 hores i amenitzarà la vetllada el músic Jordi Bruch. Gotsens explica que els mantons presidiran la sala del teatre, encerclant-la. A més, cada balladora en llueix una segons les seves possibilitats i que, en alguns casos, prové d’herència familiar:

Joaquim Gotsens, president d'El Progrés

Just una setmana més tard -diumenge 25 de febrer-, l’entitat celebra el Dia del soci. A les 12.00h hi haurà un concert-vermut amb l’orquestra Selvatana. Serà exclusiu per als socis i gratuït, però caldrà reservar taula prèviament, perquè l’entitat hi preveu una afluència d’unes 600 persones:

Joaquim Gotsens, president d'El Progrés

Després, a les 18.00h, arribarà el ball de la Quadrilla. El president del Progrés explica que aquesta activitat és “oberta tant socis com a no socis. Els primers la tindran de franc, i els no socis pagaran 10 euros l’entrada”. Després d’una primera sessió de ball, la comitiva es traslladarà a la Sala dels Miralls per a fer un pica-pica i un brindis amb cava, i després retornaran al teatre per a la segona part del ball de la Quadrilla, i una darrera part de ball habitual.

Joaquim Gotsens, president d'El Progrés

L’origen del ball de la Quadrilla de Martorell és difícil d’assegurar, però sembla que la coreografia està inspirada en els balls de saló del segle XVIII. Es creu que la dansa la van dur uns soldats que van participar a la guerra del Rosselló. D’aquí que el ball comenci amb una música amb aires de marxa, que contrasta amb l’estil més cortesà de la resta de parts, com la contradansa, els “mirallets”, el ball pla o els cargols.

Joaquim Gotsens, president d'El Progrés

Ball Quadrilla Festa Soci El Progrés

És una dansa amb múltiples evolucions, la majoria d’elles molt característiques de la dansa tradicional catalana: cadenes, cargols, anades i vingudes de les parelles encarades, passades en diagonal, voltes de les parelles agafats amb una mà, etc. Altres evolucions, en canvi, només existeixen en aquesta dansa, com són els festeigs dels balladors amb les balladores i la figura anomenada els “mirallets”. La Quadrilla de Martorell va anar degenerant amb els anys fins que es va deixar de ballar, i no va tornar a ser restaurada fins el dia 6 de gener de 1956.