L’Echegaray celebra la Setmana UNESCO amb tallers sobre les figures festives de Martorell

219

L’Escola José Echegaray ha celebrat, ahir dijous i avui divendres, diversos tallers amb motiu de la Setmana UNESCO, institució a la qual el centre està adherit des del curs 2007-2008. Enguany, la temàtica de les activitats ha estat centrada en les figures festives de Martorell, una expressió de cultura popular que reforça la identitat local i l’orgull de pertinença.

Durant el curs 2024-25, els alumnes de l’escola estan treballant les figures festives de Martorell com a eix transversal, un tema que el professorat ha considerat significatiu per a l’alumnat, que afavoreix el coneixement, la valoració i l’estima pel patrimoni cultural del municipi.

Els més petits han investigat sobre els instruments musicals utilitzats durant la Festa Major, mentre que els estudiants de cicle mitjà s’han centrat en les danses populars. Els alumnes de cicle superior han explorat les figures festives més representatives de Martorell, creant un gran mural col·laboratiu que recull tot el que han après. Cada grup ha desenvolupat activitats adaptades al seu nivell, garantint que tots els participants puguin gaudir d’una experiència educativa enriquidora.

Durant aquests dos dies, els alumnes han participat en diversos tallers d’expressió corporal, activitats a l’exterior, expressió artística i ciència. Com a part de la cloenda de la Setmana UNESCO, l’escola ha organitzat el tradicional ball en format flashmob en què tots els alumnes han participat conjuntament, celebrant l’esperit festiu i creatiu de la proposta.

“Els tallers representen un moment molt especial de l’any, no només perquè tanquem el trimestre, sinó també perquè treballem un tema molt significatiu relacionat amb el patrimoni cultural local. Enguany, les figures festives han estat el fil conductor d’unes activitats que han permès una gran col·laboració entre tots els alumnes, tant grans com petits, treballant en grups barrejats, cosa que fomenta dinàmiques molt boniques i enriquidores”, ha expressat la directora del centre, Cristina Dalmau.

Cristina Dalmau, directora Escola José Echegaray

Dalmau també ha ressaltat que “la participació de les famílies durant els tallers ha estat essencial per generar dinàmiques molt enriquidores. Aquells que no han pogut participar-hi, s’han sumat al flashmob conjunt d’aquesta tarda. Ha estat una manera molt especial de tancar el trimestre”.

Cristina Dalmau, directora Escola José Echegaray

Com a Escola UNESCO, el José Echegaray es compromet a promoure els valors de la pau, la sostenibilitat, la diversitat cultural i la cooperació internacional. Aquesta adhesió a la Xarxa d’Escoles Associades de la UNESCO ha permès al centre treballar en projectes educatius innovadors que fomenten la comprensió global i el respecte per les diferents cultures, contribuint així a la formació activa, responsable i compromesa amb el seu entorn i el món.