El José Echegaray recapta 500 euros a la xocolatada per a la investigació del càncer infantil

404
Xocolatada solidària càncer infantil. Escola José Echegaray

Amb motiu del Dia Internacional del Càncer Infantil, que es commemora el 15 de febrer, l’Escola José Echegaray i l’Associació de Mares i Pares d’Alumnes (AMPA) del centre s’han sumat, per setè any consecutiu, a la xocolatada solidària per contribuir a la investigació del càncer infantil i ha aconseguit recaptar 500 euros. La xocolatada és una mobilització solidària en la qual participen cada any centenars d’escoles, instituts, empreses i entitats que volen ajudar a investigar aquesta malaltia. Els diners recollits els destinaran a la Fundació de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.

Urko Ellacuría, membre de l’AMPA de l’Escola José Echegaray, ha explicat que aquesta iniciativa té l’objectiu de “contribuir a favor de la investigació del càncer infantil. Arran d’un parell d’alumnes de l’escola que l’han patit, un que el va aconseguir superar, i l’altre que lamentablement no, sempre hem tingut aquesta inquietud de voler participar amb la Fundació Hospital Sant Joan de Déu”.

Cada any, el centre organitza aquesta xocolatada en què participen professors, alumnes, pares i mares, i que, tal com afirma Ellacuría, “ja s’ha instal·lat com a tradició”. “En el cas de l’AMPA, hi estem involucrats tant la junta directiva com també tots els pares col·laboradors”.

Urko Ellacuría, membre de l'AMPA de l'Escola José Echegaray

A Catalunya, entre els anys 2018 i 2022, la mitjana anual de la taxa d’incidència del càncer pediàtric ha estat de 134 casos per cada milió de nens, segons el Departament de Salut de la Generalitat. En aquest període, es van diagnosticar un total de 770 casos, 154 casos l’any. Així, “iniciatives com la xocolatada solidària contribueixen a recaptar fons per investigar i prevenir aquesta malaltia” i també “solidaritzar-nos i entendre que encara són una realitat”, ha afirmat Cristina Dalmau, directora de l’Escola José Echegaray.

Cristina Dalmau, directora de l'Escola José Echegaray

El càncer infantil abasta una sèrie de tumors diferents, en què els més freqüents són les leucèmies (25%), les neoplàsies del Sistema Nerviós Central (SNC) (20%) i els limfomes (14%), segons la Generalitat. S’estima que a Catalunya es diagnostiquen entre 170 i 200 casos nous anuals i que és la primera causa de mortalitat en nens i nenes de 5 a 14 anys i la segona causa entre els de 15 als 24 anys, després dels accidents.

Pel que fa al càncer pediàtric més freqüent, les leucèmies, Catalunya disposa d’un alt grau d’experiència per tractar aquesta malaltia. Des de 2019, es va incorporar al sistema de Salut la teràpia avançada CAR-T (tisagenlecleucel) que, fins a l’any 2023, ha permès tractar a 47 pacients pediàtrics. Aquesta teràpia s’utilitza per tractar la leucèmia limfoblàstica aguda en recaiguda o que es refractaria a altres tractaments.

Aquesta teràpia, d’alta complexitat, només es porta a terme en vuit centres molt concrets de l’Estat espanyol, 2 dels quals formen part del sistema de salut de Catalunya: l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i l’Hospital Sant Joan de Déu. En virtut d’aquesta expertesa, Catalunya ha esdevingut centre de referència per alguns pacients pediàtrics d’altres zones de l’Estat.

Tothom qui estigui interessat a participar en la investigació del càncer infantil ho pot fer a través del web xocolatadasolidaria.org, a través de Bizum o del compte bancari que es facilita a la mateixa pàgina.