Les entitats sobiranistes reclamen la llibertat dels Jordis dos mesos després d’entrar a la presó

1176

Les entitats sobiranistes -Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i el Comitè de Defensa de la República de Martorell i Castellví de Rosanes s’han concentrat aquest dissabte al vespre a la plaça de la Vila. Ho han fet just dos mesos després de l’empresonament dels líders d’Òmnium, Jordi Cuixart, i de l’ANC, Jordi Sánchez. Un centenar de persones han escoltat les intervencions en favor de l’alliberament dels presos i el clam per a que les eleccions del 21D serveixin per defensar les llibertats i les institucions.

El lema ‘Llibertat presos polítics’ ha tornat a reivindicar, just dos mesos després, la llibertat de Cuixart i Sánchez, empresonats un 16 d’octubre de manera preventiva per la jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela, a l’espera de judici. Hi han intervingut membres de les entitats i el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Martorell, Adolf Bargués.

L’ANC ha elaborat per l’ocasió un comunicat en el que denuncia “que hi ha quatre homes de pau a la presó” -referit als Jordis, a Joaquim Forn i a Oriol Junqueras-. El text interpel·la “als qui tenen responsabilitat en la presó dels Jordis, amb els seus testimonis falsos, amb la construcció d’una tergiversació gravíssima dels fets del 20 de setembre, als qui diuen que hi va haver una explosió de violència”. Alhora, critica que “l’estat espanyol és un estat de dret boterut, sense separació de poders ni lliure exercici dels drets i les llibertats fonamentals”. L’han llegit Pilar Cortadella i Jordi Capelleras.

Manifest de l'ANC. Pilar Cortadella i Jordi Capelleras

El CDR local també ha llegit un manifest en el que es reclama que “no ens acostumem a que empresonin, detinguin i coartin a polítics, companys o amics”. També posa èmfasi en el fet que “la lluita no és d’un dia, cal fer-la dia a dia als carrers i a les urnes per tal de construir la República i fer un estat on es pugui ser lliure”. L’encarregat de llegir-lo ha estat Martí García.

Manifest del CDR. Martí García

Bargués: “hem de transformar l’anomalia d’aquestes eleccions en una victoria”

Adolf Bargués, acompanyat en representació municipal del regidor de Serveis Urbans, Via Pública, Mobilitat i Afers Interdepartamentals Lluís Esteve, ha fet una intervenció en la que ha definit les eleccions del 21D com a “il·lícites i una anomalia que hem de transformar en victòria, ja que són una oportunitat per a que la ciutadania i les institucions aconseguim el mateix que l’1-O i refermar el vot de la democràcia”.

Intervenció d'Adolf Bargués

L’acte ha finalitzat amb la interpretació de l’himne nacional de Catalunya, Els Segadors.