Les excavacions a Santa Margarida es presenten dimecres a la jornada de portes obertes

756
Portes obertes Santa Margarida

El Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) organiza una jornada de portes obertes al jaciment de Santa Margarida de Martorell just en plena recta final d’una nova campanya estival d’excavacions. La cita està prevista per aquest dimecres 26 de juliol, a les 19.00h. Serà al mateix espai de l’església de Santa Margarida, just al darrera del cementiri municipal.

L’acte és gratuït i obert a tothom qui tingui curiositat per descobrir aquest element patrimonial del passat de Martorell situat just al pas de la Via Augusta, i que remunta els seus orígens datats al segle V.

El vicepresident del CEM, Alfred Mauri, avança que enguany la cita s’estructurarà en tres blocs. En el primer, es parlarà del bloc ‘Visions de Santa Margarida’. Es tracta “d’un recorregut per les imatges que, al llarg de més d’un segle, han captat diferents fotògrafs amb diferents finalitats”.

Alfred Mauri, vicepresident del CEM

Un segon bloc inclourà els resultats dels treballs d’aquest 2023 que ha fet l’equip composat per arqueòlegs i estudiants. Finalment, es presentarà “la remodelació de l’Espai Jaume Amat, que acull l’exposició permanent sobre la història i la recerca la territori de l’antic Priorat de Sant Genís de Rocafort, on s’insereixen Santa Margarida i Sant Genís”.

L’esmentada exposició incorpora “nous recursos audiovisuals renovats, amb informació actualitzada fruit dels resultats de les investigacions i noves vitrines on s’exposen materials inèdits fins ara, i d’altres que es trobaven al Museu Vicenç Ros de Martorell”.

Alfred Mauri, vicepresident del CEM

Aquest any, l’equip del CEM ha fet excavacions al voltant de Santa Margarida entre el 10 i el 28 de juliol, però fa ja més de 50 anys dels primers treballs en aquest indret. L’any 1972, un grup de persones -que després esdevindrien els fundadors del CEM- van iniciar treballs de neteja, de documentació i de condicionament de Santa Margarida davant l’estat d’abandó en què es trobava. Des de 1981, es fan en col·laboració amb la Universitat de Barcelona, l’Ajuntament de Martorell i la Generalitat de Catalunya. L’objectiu final és culminar la recuperació definitiva de les restes arqueològiques, museitzar el jaciment i adequar el seu entorn com a espai verd.