El moviment Viles Florides, promogut per la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC), va lliurar divendres passat les Flors d’Honor 2019. Els premis es van atorgar en una gala a Lloret de Mar i van reunir prop de 300 persones. Aquests guardons reconeixen els municipis que treballen per la transformació dels espais públics a través de l’enjardinament i la millora dels espais verds. Martorell va renovar, per cinquè any consecutiu, les seves Tres Flors d’Honor.
Un total de 53 municipis van obtenir Tres Flors d’Honor, entre ells Martorell, per la seva capacitat de capgirar els problemes en oportunitats i aconseguir una vila amable amb passeigs i barris tranquils. “Aquest reconeixement ens ve a dir estem en la bona línia, que tenim els espais públics endreçats i cuidats, i que cada cop tenim més espai d’oci i esbarjo per a tothom”, ha dit l’alcalde, Xavier Fonollosa. El batlle ha subratllat que les flors i plantes que decoren els carrers i places del poble es produeixen al Viver de Can Serra, que utilitza la jardineria per treballar amb persones amb discapacitat.
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell
La principal novetat de la gala d’enguany va ser el lliurament de la Flor d’Or, un premi de nova creació per distingir el municipi que millor ha treballat el seu verd urbà durant el darrer any, independentment del número de flors. En la seva primera edició, la Flor d’Or va recaure sobre la ciutat d’Olot.
Un total de tretze municipis van ser reconeguts amb quatre Flors d’Honor, la màxima puntuació obtinguda fins ara: Almacelles (Segrià), Bagergue (Val d’Aran), Cardedeu (Vallès Oriental), Figueres (Alt Empordà), Llinars del Vallès (Vallès Oriental), Lloret de Mar (Selva), Malgrat de Mar (Maresme), Mollet del Vallès (Vallès Oriental), Olot (Garrotxa), Sant Cugat (Vallès Occidental), Sant Hilari Sacalm (Selva) i Vila-seca (Tarragonès), i Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat), que s’afegeix al quadre d’honor de Viles Florides.
A més, 57 amb dues Flors d’Honor i 10 amb una Flor d’Honor. Dos municipis –La Granja d’Escarp (Segrià) i Tredòs (Vall d’Aran)– s’ha adherit al moviment en els darrers mesos i la seva valoració es farà en l’edició de 2020. En total, són 135 els municipis que aquest 2019 ha treballat dintre del moviment promogut per la CHOC per fer créixer el verd a Catalunya.
El vicepresident de la CHOC, Joan Roig, es va felicitar pel nombre creixent de municipis adherits al projecte de Viles Florides i l’esforç de les institucions per la millora constant dels seus espais verds:“És d’una satisfacció immensa veure el camí que les Viles Florides portem anys recorrent junts, decidits a fer de Catalunya un lloc idíl·lic per viure i visitar a través de les plantes, les flors, els jardins i tots els espais verds i naturals”.
La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, qui va presidir l’acte d’entrega de les Flors d’Honor 2019, va valorar un sector que “actua de nexe d’unió entre el món rural i el món urbà i ens ha d’ajudar a ser més conscients que no tenim país sense món agrari”. Per Jordà les distincions lliurades “han de servir com a injecció de moral i un impuls més a seguir estimant i treballant els vostres oficis. Heu demostrat la vostra contribució a la construcció d’una societat més justa, sostenible i adaptada als canvis globals”.
El projecte Viles Florides és obert a tothom i, a més a més dels municipis, també hi poden participar col·lectius, empreses o particulars amb sensibilitat cap a la natura i la cura dels espais verds. Per això, a banda dels reconeixements institucionals als municipis, es premien també aquells projectes d’enjardinament, ornamentació floral i cultura del verd urbà que, tant en l’àmbit públic com privat, són exemple a seguir.
En aquest marc, la rotonda Fèlix Rodríguez de la Fuente de Teià (Maresme) va rebre el Premi a la Millor Rotonda de Catalunya i l’Escola Volcà Bisaroques d’Olot el reconeixement a la Millor Participació Ciutadana.