Al Muxart. Espai d’Art i Creació Contemporanis de Martorell s’ha inaugurat aquesta tarda l’exposició Signes i escriptures, en què s’ha ofert un espai de reflexió sobre el paper d’aquests elements en les arts plàstiques de la segona meitat del segle XX. Aquesta mostra, produïda per la Fundació Suñol, forma part del programa d’exposicions itinerants d’arts visuals impulsat pel Departament de Cultura de la Generalitat, que ha triat el nostre municipi com a cinquena i última seu del recorregut.
L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, el regidor de Cultura, Andreu González, el gerent de la Fundació Suñol, Jaume Brunet, i Joan Antoni Martínez, cap de Difusió Artística del Departament de Cultura de la Generalitat, han oficiat l’acte. A continuació, el comissari de la Fundació Suñol, Xavier de Luca ha ofert una visita guiada als assistents.
Al llarg de quatre sales, s’ha distribuït la trentena de creacions que formen l’exposició, ordenades des del signe més indesxifrable fins a l’escriptura més llegible. D’aquesta forma “es pot veure una selecció d’obres que formen part de la col·lecció Suñol-Soler, que obren un recorregut de l’evolució del signe i l’escriptura al llarg de la segona meitat del segle XX. A través d’elles, es pot indagar sobre com el signe s’ha forjat i com s’està utilitzant avui dia al nostre voltant amb la mirada de diferents artistes contemporanis”, ha explicat Xavier de Luca, responsable de projectes i de col·lecció de la Fundació Suñol.
Reproductor d'àudioXavier de Luca, el responsable de projectes i de col·lecció de la Fundació Suñol.
En les obres seleccionades el missatge es presenta de vegades explícit, d’altres suggerit, alguns cops amb referències textuals o gràfiques, però sempre evidencien el signe i l’escriptura com a estructura del pensament i mitjà d’expressió de l’artista. “Cada obra ens aporta algun element per poder entendre de què s’està parlant, i exemplificar un moment concret del desenvolupament del signe i de l’aparició de diferents alfabets. Tot i això, de vegades els missatges no són complets, però el que volem és que el visitant conegui diferents artistes, que pugui reflexionar sobre el que vol dir avui compartir i comunicar-se amb els altres”, ha afirmat De Luca.
Reproductor d'àudioXavier de Luca, el responsable de projectes i de col·lecció de la Fundació Suñol.
Aquesta mostra s’ha exposat al llarg de diferents municipis de Catalunya, com són Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès, Santa Perpètua de Mogoda i Caldes d’Estrac, fins a arribar a Martorell. Així, s’han posat a l’abast del públic les obres d’una vintena d’artistes alguns de catalans, de la resta de l’Estat Espanyol i també d’internacionals, com són, Antoni Tàpies, Robert Llimós, Joan Rabascall, Evru/Zush, Giuliano Menegon, Joana Cera, José Luis Alexanco, Sergi Aguilar, Eduardo Chillida, Miguel Salinas, Manuel Millares, Antoni Socías, Carmen Calvo, Darío Villalba, Jordi Tolosa, Fina Miralles, Jordi Sabaté, Ramon Parramon, José Manuel Broto, Jordi Teixidor, Alighiero Boetti, Miralda, Lawrence Weiner, Federico Guzmán i Carlos Pazos.