La façana del número 80 del carrer de Pere Puig exhibeix des d’avui una placa que recorda a Josep Carol. Aquesta tarda, l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, i el regidor de Cultura, Andreu González, han descobert, en presència de la família Carol Crusells, la placa que reconeix pòstumament aquest martorellenc.
Carol va ser un reconegut escriptor, lector i crític literari que va ser un dels impulsors del Premi Vila, el certamen literari de Martorell. Ens va deixar el passat 17 de novembre de 2019, i l’Ajuntament ha instal·lat una placa que recorda la seva aportació com a ideòleg i jurat del Premi Vila, i per la seva producció literària, sobretot en novel·la, assaig i relat.
“Avui fem una mica de justícia i reconeixement a aquest martorellenc amb aquesta placa davant la seva casa natal. Josep Carol va inspirar a molta gent cap a la cultura i de la literatura”, destacava Fonollosa.
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell
El regidor de Cultura afegia que “va ser el patriarca de les lletres martorellenques a la segona meitat del segle XX, una persona molt destacada de les lletres”.
Andreu González, regidor de Cultura
Nascut a Martorell el 24 de desembre de 1929, Carol va viure la infantesa a cavall de Viella, Balaguer i Súria, però el 1940 torna a casa i hi viu vint anys seguits. “Tota la seva vida es va sentir lligat a Martorell”, ha dit la seva filla Núria Carol Crusells. Ha afegit que “de petita sempre el recordo llegint o escrivint. Tenia una passió intensa i constant cap a la literatura, que va compartir també la nostra mare. Fruit d’això, va fer una gran biblioteca”.
Núria Carol, filla de Josep Carol
Josep Carol ingressa als dinou anys a la Universitat de Barcelona i es llicencia en Dret, tot i que mai exercirà d’advocat, ja que la seva vocació era escriure.
El 1959 guanya el Premi Café Gijón de novel·la curta -un dels guardons més prestigiosos de l’Estat, junt amb el Premi Nadal- per unanimitat del jurat, amb l’obra El parador. Un any més tard es casa amb la poetessa Montserrat Crusells i es trasllada a Barcelona. “L’any 1966, amb La riada (Planeta), obté crítiques excel·lents i gran èxit de vendes i una àmplia difusió”. Així ho ha recordat, tot fent una pinzellada biogràfica, el seu fill Josep Maria Carol.
Josep Maria Carol, fill de Josep Carol
També va fer de crític literari a La estafeta literaria, va col·laborar a El correo catalán i a les revistes El ciervo i Historia y vida, així com alguns articles a La Vanguardia. Va codirigir la revista literària Azor, va ser membre de l’Asociación Colegial de Escritores, patró de la Fundació Francesc Pujols i membre de la Asociación Internacional de Críticos Literarios.
El seu nét Rubèn Seca Carol ha tancat la ronda d’intervencions familiars llegint un poema escrit pel seu avi i dedicat a Martorell.
Rubèn Seca, nét de Josep Carol
President del jurat del premi Vila en els seus primers 30 anys
L’any 1975 van néixer els Premis Vila. Pensats per l’alcalde Santiago León, Carol va ser-ne el president del jurat des de la primera fins a la trentena edició, i és gràcies a la seva ascendència que el certamen ha comptat sempre amb jurats de qualitat.
El palmarès d’aquest premi compta amb coneguts poetes en català i castellà d’arreu del món. Pel seu historial, categoria del jurat i concurrència, és un dels certàmens literaris municipals més importants. El 2009, l’Ajuntament li va dedicar el llibre La pasión por la palabra. Homenaje al escritor José Carol, coordinat per Andreu González i Iván Sánchez.