La Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) i l’associació La Capsa dels Records continuen col·laborant per donar suport a les famílies davant la mort perinatal. Des de l’agost del 2020, a la FHSJDM reben les capses dels records i les lletres que aquesta entitat prepara per a les famílies que han hagut de patir aquesta situació.
La mort perinatal és la que es produeix des de la setmana 22 de gestació fins als 28 dies després del naixement. La Capsa dels Records vol donar visibilitat al dol conegut com a perinatal i gestacional, també anomenat dol silenciat, i per fer-ho ha lliurat més de 1.000 capses a 30 hospitals de tot Catalunya, que ajuden tant al personal sanitari com a les famílies que les reben.
Aquestes capses sorgeixen de la necessitat, després d’una pèrdua, de generar records dels fills que no arriben a viure ja sigui al llarg de l’embaràs com al cap de pocs dies de néixer. El contingut de les capses està pensat i creat per famílies que han patit aquestes pèrdues i coneixen com el procés de dol pot ser més suportable.
Les capses són obertes, fet que permet que la família afectada pugui incloure-hi els elements que consideri necessaris per recordar el seu nadó. La dada és que 1 de cada 4 embarassos acaba amb la pèrdua, i als hospitals cada vegada es pren més consciència d’aquesta situació. És per això que, juntament amb protocols d’actuació, que van des de l’atenció psicològica fins a grups d’ajuda mútua, els centres hospitalaris han incorporat les capses i que els ajuden a acompanyar a aquestes famílies.
L’associació La Capsa dels Records pretén ajudar les famílies que sovint se senten soles, perquè puguin sortir de l’hospital amb un record del seu fill o filla. És una entitat sense afany de lucre amb seu a Tordera que compta amb més de 150 voluntaris que confeccionen de forma artesanal cada un dels elements que formen les capses. Maria Simon i Dispès n’és la fundadora, després d’haver perdut l’Estel, a la setmana 22 de gestació.