En el seu primer any de funcionament, el punt de selecció de mares donants del Banc de Llet Materna de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell s’ha erigit com a capdavanter amb 25 donants. Les participants col·laboren en l’alletament de nens prematurs extrems que no poden ser alletats per la seva pròpia mare.
L’octubre de 2014 es va posar en marxa a l’Hospital Sant Joan de Déu un punt de selecció del Banc de Llet Materna de Catalunya que gestiona el Banc de Sang i Teixits. Les 25 donants col·laboren desinteressadament en l’alimentació amb llet materna dels prematurs o nounats que ho necessiten per prescripció mèdica i que, per causes majors, no poden ser alletats per la pròpia mare.
Al punt de selecció, les mares donants són sotmeses a una analítica, un qüestionari d’hàbits de vida i se’ls hi proporciona un kit d’extracció de llet materna. La llet l’han de guardar a la nevera i posteriorment al congelador, seguint les indicacions de les llevadores.
El Banc de Llet Materna de Catalunya, en funcionament des de juny de 2011, s’encarrega de “recollir l’excedent de mares donants a l’Hospital Sant Joan de Déu, de processar-la de manera segura i de subministrar-la a les unitats de neonatologia dels centres hospitalaris”, segons la directora del Banc de Llet Materna de Catalunya, Gemma Valeta.
La coordinadora de llevadores de l’Hospital Sant Joan de Déu, Montserrat Batlle, ha explicat que “des del nostre centre promocionem molt l’alletament matern i informem, a les mares receptives que produeixen gran quantitat de llet materna, de la possibilitat de fer-se donants i derivar-les al circuit del Banc de Llet Materna de Catalunya”.
Requisits per donar llet materna
Per poder donar llet, només cal ser major d’edat, estar alletant el teu nadó i tenir llet suficient. A més, presentar bona salut i dur uns hàbits de vida saludables. La llet materna és el millor aliment que pot rebre un nadó, ja que és molt més completa que qualsevol altra alternativa.
Beneficis de la llet materna
La llet és innòcua i conté proteïnes, anticossos i greixos que garanteixen el creixement i protegeixen el lactant de les malalties més freqüents, com ara la diarrea i la pneumònia. També s’ha demostrat beneficiosa per al desenvolupament neurològic i visual. La llet materna els facilita la digestió i minimitza el risc de patir determinades complicacions en un moment determinant per la seva vida.
L’Organització Mundial de la Salut recomana alimentar el nadó exclusivament amb lactància materna durant els primers sis mesos de vida, ja que aquesta li aporta els beneficis nutricionals necessaris per créixer. A Catalunya hi ha centenars de nens prematurs d’alt risc que han rebut llet materna de banc gràcies a donacions altruistes de mares que tenien un excedent de llet.