L’incendi forestal a l’Ataix continua actiu amb el 60% estabilitzat

3249

Els Bombers de la Generalitat continuen treballant en l’incendi forestal als termes municipals de Martorell i Castellví de Rosanes i que, segons el Cos d’Agents Rurals, ha afectat ja una superfície de 152 hectàrees. D’aquestes, 107 corresponen al terme municipal de Martorell i 46 a Castellví de Rosanes. L’incendi s’ha declarat avui, a les 16.12h, i durant tota la tarda, hi han treballat dotacions de Bombers, Mossos d’Esquadra, Policia Local, Protecció Civil, l’Associació de Defensa Forestal (ADF) i Creu Roja. A les 22.00h, hi treballen 68 dotacions terrestres. Els 13 mitjans aeris que hi havia a la zona s’acaben de retirar, coincidint amb l’ocàs.

A les 21.00h, s’ha fet una reunió al Centre de Comandament Avançat (CCA) de Bombers, instal·lat a Sant Andreu de la Barca, per dirigir-hi l’operatiu de l’emergència. Fins allà s’hi han desplaçat el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, així com els alcaldes dels municipis afectats, entre ells el de Martorell, Xavier Fonollosa.

El conseller d’Interior ha fet una crida “a la prudència i la precaució”. “Estem en una situació delicada des del punt de vista climàtic, i cal màxima responsabilitat ciutadana”. Joan Ignasi Elena ha fet un “agraïment als treballadors públics, i a tots els serveis, la feina extraordinària que estan fent” en les tasques d’extinció d’avui.

Joan Ignasi Elena, conseller d'Interior

Joan Rovira, cap de la Regió d’Emergències Metropolitanta Sud, ha explicat que “l’incendi continua actiu, tot i que un 60% d’ell es considera estabilitzat”. Al llarg de la nit, els Bombers concentraran tots els esforços per estabilitzar el 40% restant, corresponent al flanc esquerre a Castellví de Rosanes: “una zona que precisarà de maniobres complexes ja que s’hi situa la urbanització el Taió, i és per on l’incendi es podria obrir a una zona forestal més àmplia si el vent tornés a bufar”. Al flanc Llobregat, corresponent a Martorell, hi haurà cremes prescrites i controlades durant tota la nit, que serveixen de tallafocs, per netejar el sotabosc i evitar revifades intenses.

Joan Rovira, cap de la Regió d’Emergències Metropolitanta Sud

En declarar-se l’incendi a mitja tarda, el foc ha quedat inicialment frenat pel vent de Ponent dalt de la serra de l’Ataix, però després l’entrada de la marinada ha fet que les flames tornessin a avançar amb força en direcció a l’AP-7 i llançant focus secundaris que han travessat l’autopista i aquesta s’ha hagut de tallar al trànsit. Tot i això, i segons informa el Servei Català de Trànsit, a les 22.00h la circulació estava restablerta en els trams de via afectats, tot i que la congestió de trànsit es mantenia a l’alçada de Martorell.

Els Mossos d’Esquadra han evacuat diverses cases dels carrers Tarragona i Girona i tres cases més aïllades a tocar de la zona on ha començat l’incendi, a Castellví de Rosanes. En total, una trentena de persones han hagut d’abandonar casa seva per precaució, segons els Mossos d’Esquadra.

L’alcalde Xavier Fonollosa ha assegurat que “a Martorell no hem tingut cap família evacuada de casa seva, però sí els usuaris de la Residència Vistalegre de gent gran al barri Rosanes a causa del fum. Els hem traslladat al Pavelló Esportiu de Can Cases durant la tarda i ara fan nit al Complex d’Habitatges de l’Arc de Sant Martí, que com que estan de vacances tenen els habitatges buits. Són uns 20 avis i àvies que demà al matí podran tornar a la seva residència”. A més, durant la tarda també s’ha evacuat el Mc Donald’s d’El Congost i els establiments comercials propers, així com la Piscina d’Estiu.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Tot i que encara s’investiguen les causes del foc, la principal hipòtesi amb la que treballen els Agents Rurals és una negligència d’origen humà, ja que han recollit diferents evidències al punt d’inici. Han obert diligències al Jutjat de guàrdia de Martorell.

Demà a les 9.00h, hi ha prevista una altra reunió al Centre de Comandament Avançat (CCA) de Bombers de Sant Andreu de la Barca per actualitzar les dades.