‘Llums i ombres’ de la Barcelona dels anys 30 amb la novel·la de Josep Termes

557

Aquesta tarda s’ha presentat a la Biblioteca Francesc Pujols el llibre Llums i ombres (Històries de La Criolla), del martorellenc Josep Termes Bolart. La novel·la s’endinsa en la Barcelona dels anys trenta, que està en plena efervescència per les contínues lluites obreres. Enmig d’aquest context, existeix un local on tot està permès, La Criolla. Allà la vida de diversos personatges característics de l’època (anarquistes, polítics, intel·lectuals, transvestits i policies) s’entrellaçaran. Ha presentat l’autor Joan Batllevell, i el regidor de Cultura, Sergi Corral.

El llibre, tal com explica l’autor, Josep Termes, és el fruit d’una investigació on “em vaig topar amb el personatge Flor de Otoño, i a través d’ell van sortir aquestes narracions basades en persones reals, però totalment fictícies”. Així, la història està protagonitzada per individus que retracten la realitat de l’època, com són anarquistes, polítics o transvestits, entre els quals l’autor en destaca “Flor de Otoño, un personatge del qual es desconeixen moltes coses, però es parla de què era fill d’una família benestant de Barcelona, que exercia d’advocat de dia i de travestit durant la nit. L’altre personatge és Pepe de La Criolla, l’encarregat del local on tot succeeix, que va arribar a ser el lloc de més renom de Barcelona abans de la guerra”.

Josep Termes, autor 'Llums i ombres (Històries de La Criolla)'

La novel·la s’engloba “en la fi de la Primera Guerra Mundial, quan tota una sèrie d’espies deambulaven per Barcelona amb ganes de divertir-se, i també hi havia l’esclat de l’anarquisme”. “Les històries parteixen d’un petit detall, que després s’ha anat desenvolupant. A mi m’han ensenyat que tota bona història ha de tenir un conflicte i aquí n’hi ha molts”, ha assenyalat Termes.

Josep Termes, autor 'Llums i ombres (Històries de La Criolla)'

L’escriptor ha remarcat que la història, en un principi, pretenia ser “un recull de contes curts però, després d’escriure la història de Flor de Otoño, em va agradar tant que vaig optar per fer un format de novel·la curta en què les històries lliguen entre elles, i els protagonistes d’una són també els de l’altra”.

Josep Termes, autor 'Llums i ombres (Històries de La Criolla)'

La novel·la Llums i ombres (Històries de La Criolla) ha estat la primera publicada per per l’autor, tot i que ha publicat altres relats més curts com són El desig, El senyor Calders i el lladre, Les cendres, El laberint de la Nora o El principi de tot, entre d’altres. El llibre està compost per 112 pàgines escrites en català, i es pot trobar a les llibreries pel preu de 12 euros aproximadament.