L’operació Gregal, un programa de conscienciació i vigilància per lluitar contra els robatoris a l’estiu

1616
Operació Gregal. Mossos d'Esquadra
Foto: Mossos d'Esquadra

Els Mossos d’Esquadra de l’Àrea Bàsica Policial de Martorell continuen desplegant, fins a finals d’aquest mes de setembre, el dispositiu de seguretat Gregal. Aquesta acció, específica de l’estiu, es duu a terme a la nostra població en coordinació amb la Policia Local. Se centra en una campanya informativa, un patrullat preventiu i controls de pas, amb l’objectiu de prevenir els robatoris als domicilis.

El Gregal té com a objectiu global prevenir els fets delictius que es produeixin en els àmbits considerats estratègics atenent a les condicions específiques de l’estiu. Pretén garantir la seguretat en la mobilitat a la xarxa viària, a la xarxa del transport públic i als principals nodes de connexió. També garantir el normal desenvolupament de les activitats i esdeveniments d’estiu, augmentar la percepció de seguretat arreu i fomentar la coordinació en seguretat amb els actors implicats.

Campanyes informatives i patrullat

Per això, els Mossos d’Esquadra de l’Àrea Bàsica Policial de Martorell despleguen un seguit d’accions durant els mesos d’estiu. Òscar Carreras, sotsinspector de l’ABP, explica que “l’iniciem amb accions informatives i amb consells de seguretat a les associacions, entitats i ciutadans. Després establim amb la Policia Local un patrullatge preventiu, controls de pas i punts estàtics a diferents indrets del municipi”.

Carreras considera que “la campanya s’està desenvolupant enguany de forma bastant satisfactòria”. A nivell delinqüencial, exposa que “les dades ens diuen que a l’estiu hi ha poca activitat, però malauradament no es pot abaixar la guàrdia en cap moment, ja que els lladres actuen els dotze mesos de l’any. Per això, la prevenció és important, molt efectiva i la continuarem fent”.

Òscar Carreras, sots inspector de l'ABP dels Mossos d'Esquadra de Martorell

Conscienciació ciutadana

Pel sotsinspector, “cada cop la ciutadania està més conscienciada del que cal fer quan marxa de vacances. Nosaltres els recomanem que els domicilis disposin d’unes mínimes mesures de seguretat i no fer públic a les xarxes socials el dia a dia de les vacances”.

Òscar Carreras, sots inspector de l'ABP dels Mossos d'Esquadra de Martorell

Altres consells son fer fotografies del material de valor que tinguem a casa per tal que sigui més fàcil el seu retorn en cas que sigui robat i es localitzi l’objecte. També s’aconsella tancar sempre amb clau en sortir de la vivenda, independentment del temps que es trigui en tornar a casa i per no donar facilitats als lladres. Convé evitar obrir la porta, sobretot amb els porters automàtics, sense consultar, i preguntar per la identitat de la persona.

Carreras recomana “utilitzar el 112 sempre que s’observi alguna actitut sospitosa. Encara que sembli una tonteria, aquest telèfon activa els Mossos o a la Policia Local i ens pot aportar informació per ajudar a solucionar anteriors casos”.