L’ou ja balla al brollador de la font de l’Enrajolada

347
Ou com balla

Museus de Martorell aprofita, un any més, el brollador de l’Enrajolada per celebrar l’Ou com balla, una tradició pròpia de la festivitat de Corpus. Tota la família podrà gaudir, del 3 al 6 de juny, d’aquest espectacle singular que consisteix a col·locar un ou buit sobre el raig d’una font i observar com se sosté.

Es decora la font amb les enramades, clavells i altres flors, i es fa ballar l’ou al brollador. La tradició té un rerefons religiós i la interpretació més comuna és que l’ou representa l’hòstia consagrada i la forma de l’aigua el calze de la sang de Crist, en clara al·lusió a la festa catòlica del Corpus Christi.

“L’Ou com balla, en origen, volia ser una exaltació de l’Eucaristia. Una tradició que copsa molt l’atenció de la canalla. El Corpus sempre ha estat una celebració secularment de multituds, però aquest any no ho pot ser perquè la pandèmia encara cueja”.”Hi ha Corpus molt sonats com el Corpus de Sang de 1640, que va donar peu després a la Revolta dels Segadors i la Guerra de Secessió, i també d’altres que van precedir onades repressives”, ha expressat el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Andreu González.

Andreu González, regidor de Cultura

Altres veus apunten a la representació de la plenitud de la primavera, ja que tant l’ou, com l’aigua o l’abundor de flors són interpretacions simbòliques de fecunditat i regeneració, pròpies de l’estació primaveral en plena vitalitat.

Durant els anys, es va anar estenent la creença que si l’ou queia seria un any dolent, però si aguantava durant tota la jornada seria un bon senyal. A l’hora de cercar-ne l’origen, també hem de tenir presents les similituds entre l’Ou com balla i els jocs d’aigua que feien els musulmans en els brolladors dels patis interiors. Un d’aquests jocs consisteix justament a fer gronxar una piloteta sobre el raig d’aigua d’una font.

L’Ou com balla es podrà veure dijous i divendres, de 10.00 a 20.30h. Dissabte i diumenge, de 10.30 a 14.00h. Més informació a 93 774 22 23 o a museus@martorell.cat.

Coincidint amb aquesta tradició, Museus de Martorell ha organitzat aquesta tarda una nova sessió del cicle CreART al jardí de l’Enrajolada. En aquesta ocasió, s’ha dut a terme una activitat plàstica consistent a pintar diferents vistes de la font, engalanada per a l’ocasió, i a posar en pràctica la tècnica urban sketchers, amb què s’ha combinat el dibuix urbà in situ, amb l’aquarel·la. Ha anat a càrrec de l’artista Carmen Bueno.