‘Mà amiga’, un conte solidari amb la investigació i lluita contra l’ELA

967
Presentació de 'Mà amiga'

Mà amiga, un conte que explica què és l’esclerosi lateral amiotròfica (ELA), s’ha presentat aquesta tarda a Martorell. Dalmau i Pol Oliveras, dos dels tres germans que han ideat la publicació, n’han parlat en un acte al Centre Cultural, presentat pel periodista martorellenc Marc Dalmau i amb l’assistència, en representació institucional, del regidor de Cultura, Andreu González. També hi han intervingut Mónica Povedano i Abdelilah Assialioui, metges de l’Hospital de Bellvitge. El llibre visibilitza aquesta malaltia degenerativa i recapta fons per a la seva investigació i cura.

La Gemma, el Dalmau i el Pol Oliveras són tres germans que fa un any i mig van rebre una notícia prou dolorosa: el seu pare havia estat diagnosticat d’ELA. Una malaltia molt dura per a la que actualment no hi ha cura. Una de les formes de lluitar i tirar endavant va ser escriure Mà amiga, un conte infantil que vol aportar un gra de sorra per a que, en un futur, es pugui tractar de manera eficient la malaltia.

Dalmau és el germà mitjà, i explicava als micròfons de Ràdio Martorell que, en un primer moment, “no vam saber què fer, és una malaltia molt dura. Després intentes rumiar què fer per donar energia a la família i per intentar ajudar els 4.000 malalts d’ELA que hi ha a Espanya. I vam decidir entre els tres tirar endavant aquest conte”, explica.

Dalmau Oliveras, autor de 'Mà amiga'

És, per tant, un conte escrit a tres mans entre la Gemma -que és professora infantil-, el Dalmau i el Pol -estudiant de biomedicina-. Cadascun hi ha fet la seva aportació de cara a assolir un doble objectiu: “Explicar la malaltia d’una banda i potenciar la vessant solidària de l’altra, un valor fonamental en la nostra societat i un missatge que hem de donar als més petits, per a que entenguin que quan es dona un cop de mà, les coses canvien”.

Tot això es vehicula a les seves pàgines a través de dos personatges principals: “El nostre pare o qualsevol altra persona que tingui un problema mèdic o no, i una mà que l’ajuda, i que ho fa de la mateixa manera que podria ajudar qualsevol persona que ho necessiti”.

Dalmau Oliveras, autor de 'Mà amiga'

Aquest projecte té el suport de la Fundació Miquel Valls, que rebrà tots els fons assolits amb la venda del llibre. Dalmau explica que “els diners que es recaptin de la seva venda van a Tricals, una organització europea que està reunint forces per trobar una cura a l’ELA”. Per això, Dalmau explica que “cada conte comprat és un donatiu íntegre. És a la venda en línia a través del web i partint d’un preu mínim, la gent pot decidir què val el llibre”.

Dalmau Oliveras, autor de 'Mà amiga'

El projecte també s’adreça a les llibreries i papereries, que el poden vendre i reservar un 30% per al seu negoci -com s’acostuma a fer-, o bé vendre’l i desgravar el 35% de cadascun donant els diners recaptats a la Fundació Miquel Valls. D’aquesta manera els diners de cada llibre van destinats íntegrament a recerca i l’establiment continua cobrant més del 30% per cada llibre. El contacte és dalmauoliverasjulia@gmail.com, amb el telèfon de contacte 627 52 45 12.