Aquest dijous 7 de juliol l’ONG Mans Mercedàries puja a l’avió en direcció a Kenya per dur a terme el 28è Camp de Treball d’estiu. Vuit voluntaris culminaran, durant un mes, els treballs de construcció de la segona planta de l’Escola Lutgarda que s’han fet els darrers mesos, al barri d’Ongata Rongai (Nairobi). D’aquesta manera es posarà el punt i final a un projecte que pretén donar formació i aixopluc als infants del barri, amb un cicle educatiu que cobreix des de preescolar al final de primària.
Un comboi composat pels voluntaris i les famílies enfilarà aquest dimecres a les 5 de la matinada el camí cap a l’Aeroport d’El Prat per volar cap a la capital de Kenya. És una destinació que molts d’ells ja coneixen bé d’anys anteriors, perquè Mans Mercedàries hi ha anat el 2016, 2017, 2019 i 2021.
“A l’igual que l’any passat, comptem amb un equip molt potent, format per quatre ex alumnes del Col·legi La Mercè de Martorell: Sergi Carné, Pere Canals, Aina Bertran i Gala Valls, i dues persones de l’escola mercedària de Santander, el Fernando i la Pilar”, explica la responsable de l’ONG, Montse Torras qui, acompanyada del Ton Toset, completen el contingent de vuit voluntaris de l’expedició d’enguany.
Montse Torras, responsable de l'ONG Mans Mercedàries
L’expedició marxarà cap al continent africà molt carregada, ja que a més de la il·lusió habitual, s’emporta molt de material solidari donat per socis, col·laboradors, comerços i institucions, a més d’equipatges i de dues plaques de ceràmica fetes per la ceramista martorellenca Encarna Montroig.
Aquestes plaques es col·locaran a l’entrada principal del centre, dins del pati, quan s’inaugurin les noves instal·lacions: “una conté l’escut de la Mare de Déu de la Mercè amb la frase de la fundadora de les Mercedàries Missioneres ‘crec i confio que Déu i la nostra santíssima mare proveiran’ i l’altra té més d’un metre d’alçada i hi ha la cara de la Lutgarda Mas i Mateu”, enumera la cooperant. Per tot plegat, afegeix, “estem il·lusionats d’acabar el projecte, poder fer la inauguració i mostrar els dos plafons”.
Montse Torras, responsable de l'ONG Mans Mercedàries
Als voluntaris els espera un atapeït programa a l’Escola Lutgarda: “fer classes cada matí, tallers i jocs, dinar, pintar i decorar les dependències. En total, atendrem uns 210 nens i nenes al matí i un centenar més d’infants del barri a la tarda”.
Montse Torras, responsable de l'ONG Mans Mercedàries
El projecte va néixer l’any 2016 a l’Escola Lutgarda, en un dels barris -Ongata Rongai- més perillosos de Nairobi. Un indret “que acull gent molt pobre, que només pot menjar un cop al dia, on no hi ha llum ni aigua corrent, on les cases són de llauna i on hi ha molta inseguretat i es segresten nens i nenes per al tràfic d’organs”. Les famílies estaven espantades i es van adreçar a la missió, per valorar si podien acollir més temps els seus fills a l’Escola.
Torras explica que, donat el vistiplau de la Madre Generala de les Mercedàries, l’ONG es va posar en marxa i entre els anys 2016 i 2017 “vam recollir donatius per fer la planta baixa, amb les aules de P3, P4 i P5, un menjador i una cuina”. Des de 2019 ençà, el projecte ha continuat per a que els infants puguin acabar primària al centre, a petició de les famílies.
Montse Torras, responsable de l'ONG Mans Mercedàries
L’expedició del 28è Camp de Treball de l’ONG Mans Mercedàries s’estarà un mes a Kenya. El retorn a casa és previst per al dia 7 d’agost.