L’Ajuntament de Martorell i l’Abadia de Montserrat elaboraran plegats els actes de commemoració del 400 aniversari del naixement del compositor i monjo benedictí Joan Cererols i Fornells (Martorell, 1618 – Montserrat, 1680) previst per a l’any 2018. Una representació del govern municipal va visitar, divendres, l’abadia amb una recepció amb el pare Josep Maria Soler, abat de Montserrat.
Martorell va fer el primer pas per a donar a conèixer un dels músics il·lustres del municipi, Joan Cererols i Fornells, tenint en compte que d’aquí a dos anys es commemoraran els 400 anys del seu naixement.
L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, va explicar que “el motiu de la trobada va ser començar a preparar conjuntament aquesta efemèride que vam plasmar-la a través d’un conveni. A partir d’ara es crearà una comissió conjunta entre l’ajuntament i l’abadia perquè a finals de 2017 estigui enllestida tota la programació”.
2018, l’Any Cererols
El martorellenc Joan Cererols va ser un compositor, músic i monjo benedictí i fou l’autèntic patriarca de la moderna música montserratina. No només va destacar com a compositor sinó també com a gran instrumentalista a través de l’orgue, l’arpa i l’arxillaüt. La música de Cererols té paral·lelismes i similituds amb compositors polifònics castellans i afinitats amb compositors italians de l’escola romana. És considerat un dels grans músics de l’escola montserratina.
Fonollosa va avançar que “el 2018 serà l’Any Cererols a Martorell i volem donar-hi el protagonisme que es mereix a un músic excepcional. Des de l’ajuntament i l’Abadia de Montserrat pretenem que l’Escolania i l’Escola Municipal de Música tinguin un paper rellevant”. L’alcalde i el director de la fundació privada de l’Abadia de Montserrat, Carles Riba, van signar un conveni de col·laboració amb l’abadia.
Visita a l’Abadia
Una representació del govern municipal encapçalada per l’alcalde Fonollosa i el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni de l’Ajuntament, Sergi Corral, van visitar l’Abadia de Montserrat. Fonollosa explica que “la visita va ser molt coordial per veure l’interior de l’Abadia però el més destacat, insisteixo, va ser la trobada per posar les bases de la comissió que prepararà l’any Cererols”, apunta.
L’expedició martorellenca va visitar l’Espai Àudiovisual “Montserrat portes endins”, el Museu de Montserrat, l’interior del Monestir i va assistir al Cant de la Salve des del Cor Superior de la Basílica. La visita va acabar amb un dinar amb la comunitat benedictina.