Martorell comptarà amb dos autobusos urbans elèctrics l’any vinent

1488
Autobús urbà Martorell

L’Ajuntament de Martorell substituirà la flota d’autobusos urbans de gasoil per elèctrics. El procés s’ha iniciat ja amb l’adquisició de dos vehicles de l’empresa Solaris & Coach, així com un carregador ràpid i una estació transformadora. Es posaran en funcionament al gener de 2022 en una aposta decidida pel desenvolupament del transport públic urbà cero emissions.

Coincidint amb la Setmana Europea de l’Energia, l’alcalde Xavier Fonollosa ha anunciat que “tots els autobusos urbans de Martorell seran elèctrics i ja hem iniciat el procediment de contractació per canviar-los. Serem el segon municipi català, després de Barcelona, en incloure un sistema de càrrega d’oportunitat amb un pantògraf situat a la parada de regulació que permetrà la càrrega ràpida de les bateries en només quatre minuts”.

“És una inversió important, per sobre del milió i mig d’euros, però hem aconseguit una subvenció de més de 800.000 euros per fer aquest canvi agosarat del Programa d’Incentius a la Mobilitat Eficient i Sostenible (MOVES) convocat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i amb cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER)”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

“És un gir important de mentalitat, però sobretot d’intenció. Tenim clar que hem d’anar cap a l’electrificació i la descarbonització, i que les administracions hem de ser pioneres. En tot allò que puguem anirem substituint les flotes per vehicles elèctrics o híbrids. Hem d’anar prenent patró que tot ha d’anar canviant progressivament i palatina”, ha destacat.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Els dos primers autobusos elèctrics que arribaran a Martorell són del model Urbino 8,9 i comptaran amb bateries Solaris High Power de potència adaptada a càrregues freqüent i ràpides, amb una capacitat total de 90 Kwh. Estan dissenyats per carregar-se a través d’una connexió convencional endollable i per a càrrega ràpida amb pantògraf, col·locat al sostre de l’autobús. Un motor central de 160 Kw assegurarà la marxa suau.

Els vehicles estaran totalment climatitzats i equipats amb un sistema d’informació al passatgers, amb pantalles internes i un circuit tancat de televisió que cobreix l’interior i l’exterior de l’autobús per augmentar la seguretat dels viatgers. A més, els passatgers podran carregar el seus dispositius mòbils a través de preses USB.

Primer municipi amb el transport urbà amb energia 100% neta

D’aquesta manera, Martorell serà el primer municipi on el 100% del servei de transport públic urbà funcionarà amb energia neta, anant més enllà amb les demandes de la Unió Europea en aquesta matèria, que exigeixen un 45% per al 2025 i un 65% per al 2030.

El servei públic d’autobús urbà de Martorell ha incrementat els usuaris de manera ininterrompuda des del 2014 en uns 14.000 viatgers/any, fins a arribar l’any 2019 a la xifra de 190.560 viatgers. Els autobusos que circulen per les diferents línies de servei urbà recorren a l’any 115.824 km, i en l’actualitat les dades d’utilització s’han situat en els escenaris anteriors a la pandèmia provocada per la COVID-19.

L’Ajuntament de Martorell continua apostant pel transport públic urbà amb la millora del servei d’autobusos per adaptar-lo encara més a les necessitats de la ciutadania i al seu ritme de vida actual. Amb la renovació de la flota, es pretén fer també un important pas en la descarbonització del municipi, com a part de l’estratègia i compromís per a lluita contra el canvi climàtic i la millora del medi ambient.