Martorell és nomenada Ciutat del Bàsquet Català 2024

527
Torneig 3x3 Club Bàsquet Martorell. Foto: CB Martorell

Martorell ha estat designada per la Fundació del Bàsquet Català (FBC) com a Ciutat del Bàsquet Català 2024. El municipi organitzarà durant tot l’any esdeveniments esportius, socials i culturals relacionats amb el bàsquet, sota la coordinació d’una comissió organitzadora que formen els dos clubs de la ciutat -Club de Bàsquet La Mercè i Club Bàsquet Martorell- i l’Ajuntament.

El pròxim 20 de febrer a les 19 h es farà la signatura del Conveni de Nomenament de Martorell com a Ciutat del Bàsquet Català i, el 28 de febrer, es donarà el tret oficial de sortida amb l’acte d’Inauguració a l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural.

En aquest acte d’inauguració es presentarà la imatge oficial de Martorell com a Ciutat del Bàsquet Català 2024 i el seguit d’activitats previstes durant aquest any davant les autoritats i les entitats esportives.

Aquest nomenament referma el compromís de l’Ajuntament amb l’esport i l’activitat física, després que Martorell fos Ciutat Europea de l’Esport l’any 2023.

Per al consistori, aquest nou nomenament suposa una nova oportunitat per continuar avançant en la mirada de l’activitat física i esportiva saludable al servei de l’educació, la cultura i la cohesió social.

A més, també té la finalitat de donar un nou impuls a la pràctica del bàsquet a Martorell i fer un reconeixement a les persones que, amb la seva tasca i dedicació desinteressada, fan possible el desenvolupament i creixement del bàsquet al municipi.

Martorell se suma així a la llista de municipis que fins ara han estat designats com a Ciutat del Bàsquet Català, agafant el relleu de Banyoles.

El projecte el va iniciar la Fundació del Bàsquet Català (FBC) l’any 2000 i nomina, cada any, una ciutat, vila o poble del nostre país com a Ciutat del Bàsquet Català, on durant tot un curs se celebren activitats i actes esportius, socials i culturals referents al basquetbol.

També han estat nomenades Ciutat del Bàsquet Català poblacions com Castelldefels, Sitges, Granollers, Lleida, Girona, Mataró, Tarragona, Sant Cugat del Vallès, L’Hospitalet de Llobregat o Badalona, entre d’altres.

La història del bàsquet a Martorell

Martorell remunta la seva tradició de basquetbol a mitjans del segle passat. Entre les primeres referències que es coneixen, destaca el fet que el secretari municipal Joan Miró -considerat l’impulsor d’aquest esport a Martorell- va difondre les regles del joc a un grup de joves. D’altra banda, la primera pista de bàsquet es va situar en l’espai que ocupa actualment el Complex Esportiu La Vila.

L’any 1975 es crea el Club Bàsquet Martorell, presidit per Fernando Toledo Puig. L’entitat ha desenvolupat una activitat ininterrompuda des d’aleshores i fins a dia d’avui. A més de la competició federada, l’entitat organitza anualment el Torneig Vila de Martorell en categoria cadet, cada Nadal. Des del punt de vista esportiu, el primer equip masculí de l’entitat va tocar sostre amb l’ascens a la lliga LEB Plata -tercer nivell del bàsquet estatal-, on va militar una temporada, la 2017-18.

Una altra data important per al bàsquet martorellenc és l’any 1992, quan neix el Club Bàsquet La Mercè, vinculat al Col·legi del mateix nom. L’entitat organitza torneigs solidaris 3×3 i, des de fa 27 anys, el Torneig Vila de Martorell en categoria Mini. En els darrers temps l’ha dedicat a la memòria de Jordi del Amo, qui va ser president durant 23 anys -persona també vinculada durant anys a la junta del CB Martorell-.