Martorell formarà part de la nova associació de ciutats espanyoles de l’automoció

2412

Martorell serà una de les vuit ciutats fundadores d’una nova associació que portarà per nom Grupo de Ciudades Españolas del Sector Automoción y Componentes. Es tracta d’una nova entitat composada per ciutats de tot l’estat espanyol que compten amb alguna explotació empresarial vinculada a un fabricant principal de l’automoció, empreses de components o infrastructures d’emmagatzematge i transport. L’objectiu és establir una xarxa de col·laboració entre aquests municipis.

El Ple Municipal va donar llum verda a l’adhesió i a la constitució d’aquesta nova entitat. D’aquesta manera, Martorell s’alinearà amb set ciutats més: Almussafes, Ávila, Figueruelas, Martos, Pamplona, Villamuriel de Cerrato i Vitoria, a l’hora de crear aquest espai de representativitat conjunta i solidària.

“Patronal, sindicats, ajuntament i empreses hem d’actuar com a lobby perquè tenim necessitats similars, i perquè a Martorell tenim un volum de població importantíssim que hi treballa i que viu directament o indirecta del sector”, valorava l’alcalde Xavier Fonollosa per justificar l’entrada en aquest grup.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Fonollosa va encapçalar la representació de Martorell, el passat 15 de febrer, en la 1a Trobada de municipis del sector de l’automoció i components celebrada a Almussafes (València). Una cita que va ser l’embrió d’aquest grup “que defensarà els interessos dels municipis amb grans fàbriques de l’automoció a diferents estaments, i que crearà sinèrgies per defensar els interessos del sector de l’automoció i dels components”, explicava el regidor de Medi Ambient i Planificació Urbanística, Albert Fernández.

Albert Fernández, regidor de Planificació Urbanística

El grup vol promoure els municipis que l’integren davant les institucions i la indústria del sector, i establir un diàleg i unitat de criteri i d’acció en tot allò que pugui suposar d’interès compartit.

Altres funcions seran difondre la comprensió i divulgació social dels municipis; identificar, posicionar i donar rellevància als temes d’agenda econòmica i industrial; definir accions conjuntes que reconeguin la importància estratègica dels sectors industrials de l’automoció i els seus components per a l’economia nacional.

També promoure una visió cultural i social positiva; contribuir a mantenir Espanya com a país referent en la fabricació d’automòbils i components; iniciatives en defensa de l’ocupació i la bona qualitat dels llocs de treball; i recalcar la importància del factor municipal i la iniciativa local en els sectors esmentats, i la formació d’aliances entre xarxes de ciutats europees dels esmentats sectors.

“Les ciutats que produim automòbils i components hem d’estar agrupades i en contacte permanent”, concloïa Fonollosa, i afegia que “el sector de l’automoció s’ha de posar les piles, perquè hi haurà una gran transformació vers l’electrificació i descarbonització dels vehicles a partir del 2035”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

La seu permanent de la nova entitat s’establirà a Almussafes, que ostentarà el primer torn de la presidència -d’un any de durada-. El càrrec s’anirà rellevant anualment per ordre alfabètic del nom de les poblacions que integren l’entitat. Això significa que, presumiblement, l’any 2026 recalaria en la persona de l’alcalde o alcaldessa de Martorell.

Unanimitat per integrar-se a la nova associació

Tots els grups municipals amb representació municipal van votar favorablement l’adhesió. La regidora socialista Remedios Márquez indicava que aquest grup “posarà en comú els interessos i les necessitats del sector, marcarà les línies estratègiques comunes i cooperarà amb altres associacions que tinguin afinitats anàlogues”.

Remedios Márquez, regidora del PSC

Xavi Sáez (Movem Martorell) destacava que “el sector de l’automoció és la part de la indústria que més canviarà, i després ho faran la resta” i posava en valor que “qui més patirà aquests canvis seran els treballadors”.

Xavi Sáez, regidor de Movem Martorell

“La creació d’aquest fòrum és una eina per fer un lobby imprescindible en un sector importantíssim per al PIB. S’hauran d’afrontar canvis profunds i caldrà dinamitzar la indústria, la visió de treball i estar al costat dels sindicats, escoltar-los i veure quines necessitats tenen els treballadors”, deia el portaveu d’ERC, Víctor de León.

Víctor de León, regidor d'ERC

El regidor de Ciutadans (C’s), Juan José Pérez, apuntava que, tot i que el seu partit “no és amic de txiringuitos ni duplicitats administratives, entenem que en les actuals circumstàncies són fonamentals les adhesions a fòrums com aquest, i justificaria per nosaltres la seva existència”.

Juan José Pérez, regidor de C's

El punt es va aprovar per unanimitat en el Ple Municipal Ordinari del passat dilluns 20 de març.