Martorell il·lumina de blau el pont d’Anoia en el Dia Mundial del Refugiat

622
Pont Anoia blau

El 20 de juny és el Dia Mundial del Refugiat i per commemorar-ho, l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) llança una campanya d’il·luminar de color blau un monument o espai emblemàtic. L’Ajuntament de Martorell s’hi suma, il·luminant el pont d’Anoia. I és que la Regidoria de Cooperació col·labora, des de 2004, amb l’ACNUR a través d’un conveni que implica el compromís de finançar amb 10.000 euros, cada dos anys, projectes de l’entitat solidària destinats als refugiats i refugiades. La directora del Comitè Català de l’Acnur, Natàlia Anguera, ho explica en aquesta entrevista.

La il·luminació de blau de monuments i espais emblemàtics és una de les propostes per commemorar aquest Dia Mundial dels Refugiats. Quin és el significat d’aquesta jornada i quines accions penseu fer?

Un dels elements que volem aprofitar és difondre i donar a conèixer les últimes dades de les situacions de desplaçaments forçats dels refugiats al món, publicant l’informe als mitjans de comunicació. També volem demanar en aquesta data la col·laboració de les institucions públiques i de llocs emblemàtics per a que il·luminin de blau els seus edificis corporatius.

En què consisteix el conveni bianual signat entre l’Ajuntament de Martorell i l’ACNUR?

El compromís de l’Ajuntament amb les persones refugiades es remunta a l’any 2004, quan va començar donant suport a un projecte d’educació als refugiats. Això ha anat evolucionant a una sèrie de convenis bianuals adreçats a aquelles situacions o crisis més rellevants a nivell mundial. En els últims anys, s’ha dirigit principalment al conflicte de Síria, que ha provocat que més de quatre milions de persones s’hagin vist forçades a fugir de la seva llar i a refugiar-se a d’altres països.

L’Ajuntament de Martorell ha donat suport especialment a totes aquelles persones que, després de molt temps, han pogut retornar als seus llocs d’origen. Això podria suposar la fi del seu conflicte, però es troben un de nou: les seves llars gairebé ja no existeixen, no compten amb la documentació que els legitima com a propietaris…En aquest sentit, l’Ajuntament ha dotat d’eines i estris bàsics per a que els refugiats puguin rehabilitar les seves llars, així com també donar-los un assessorament legal.

Coincidint amb el Dia Mundial dels Refugiats, presenteu el vostre informe anual corresponent a l’any 2020. Quines dades reflecteix?

La dada més rellevant és que la xifra de persones desplaçades al món ha seguit creixen. Un 1% de la població – uns 82 milions de persones – han hagut de fugir de casa per motius polítics, per la seva orientació sexual…Aquesta xifra és el doble que la de l’any 2010. És un fenomen que no ha parat de créixer. Un altre tret rellevant és el grau de presència dels infants dins d’aquesta xifra: un 42%. Més enllà del trauma que això suposa pels nens i nenes que es veuen obligats a fugir, hi ha la qüestió de no poder accedir a l’educació, sinònim de deixar de tenir un futur assegurat. És per això que intentem posar el focus en que tots els infantis haurien de poder tenir accés a un entorn segur, a una educació plena i a una salut en condicions.

Podem aturar nosaltres aquesta situació?

Jo crec que sí, tot i que a vegades costa mantenir el positivisme. El primer pas com a ciutadans és prendre consciència que això està succeint. Malauradament, si veiem la informació donada pels mitjans de comunicació veurem que només mostren la punta de l’iceberg. Hem de tenir un esperit crític i informar-nos davant dels missatges que ens arriben. A Espanya, hi ha un total d’uns 500.000 socis d’ACNUR i a Catalunya uns 68.000. Aquest suport és important per poder mantenir la nostra feina i recordar als governs la importància del dret internacional a viure.

Per prendre consciència és important fer accions de sensibilització?

L’empatia i posar-se en la pell dels altres és sempre el primer pas. És cert que ara, amb totes les mesures sanitàries i de seguretat, no hem pogut fer moltes de les accions que voldríem, però això també ens ha portat a intentar trobar altres eines per apropar-nos a la gent de manera virtual i ser més creatius. En definitiva, dur a terme accions de sensibilització que permetin visibilitzar les situacions de les persones refugiades.

Quins projectes es podran tirar endavant amb aquest nou conveni d’educació que esteu treballant?

El que estem proposant a l’Ajuntament de Martorell és seguir donant suport a Síria. És un país amb un gran repte de rehabilitar les zones on tornen les persones refugiades, així que ens agradaria poder comptar amb la seva ajuda per proporcionar materials i subministraments. És important també posar el focus en les dones, ja que aquestes pateixen una doble discriminació pel fet de no tenir accés als documents de la seva propietat, la majoria dels quals estaven a nom dels marits. És per això que fem també aquesta tasca, per a que les dones puguin tenir els seus propis drets com a ciutadanes del país.

Com hi podem col·laborar els ciutadans?

Us podeu inscriure al butlletí oficial d’ACNUR, a través de la web acnur.org, per estar permanentment informats i poder fer-vos socis i sòcies de l’entitat. Cada euro i cada ajuda compta molt, ja que l’any passat només vam arribar a cobrir el 50% dels pressupostos generals. Això va suposar que molts nens i nenes no poguessin anar a l’escola o que els serveis sanitaris es veiessin retallats considerablement.