Martorell reforça el compromís amb Solidança col·locant nous contenidors Roba Amiga

301

L’entitat social Solidança ha incorporat enguany 9 contenidors nous en diferents punts de la nostra població. Aquesta acció compta amb el suport i la complicitat de l’Ajuntament de Martorell, que referma així el seu compromís amb la millora mediambiental i social del programa. Amb els nous contenidors es vol seguir incrementant les xifres de recollida selectiva de roba usada a Martorell, per sobre de la mitjana catalana, i ajudar a la reinserció laboral de més persones en vulnerabilitat.

Els contenidors formen part del programa Roba Amiga, que fomenta la gestió del residu tèxtil. Ajuntament i Solidança han apostat pel seu increment en un 75% per a un total de 22, localitzables al web www.robaamiga.cat. L’acció significa, per a la responsable de comunicació de Solidança Andrea Membrado, “potenciar encara més la recollida de roba i fer front a la problemàtica ambiental del residu tèxtil”.

Membrado destaca que “Martorell ja és un dels territoris referents en recollida de tèxtil, amb 3,41 quilos per habitant i any durant el 2022, una mitjana superior als 2,51 del global de Catalunya, i que significa un 20% més que el 2021. En aquest període, a casa nostra es van dipositar 97.888 quilos de roba en desús als contenidors taronja i “s’ha evitat així l’emissió a l’atmosfera de 808,5 quilos de CO2”.

Andrea Membrado, responsable de comunicació de Solidança

La roba usada que es diposita als contenidors taronja entra en un circuit que fomenta la reutilització i comercialització com a roba de segona mà a preus econòmics. Aquesta gestió del residu tèxtil també fomenta “la creació de llocs de treball per a persones en situació de vulnerabilitat i risc d’exclusió social”.

En concret, Solidança col·labora amb els Serveis Socials i Promoció Econòmica de l’Ajuntament per a la inserció de quatre persones a través de la contractació. Aquest gest “permet l’adquisició d’hàbits laborals i capacitats tècniques que les acosten al món laboral a través de llocs de treball vinculats a la gestió dels residus”. D’altra banda, s’ha ofert una formació ocupacional per a set persones en situació de vulnerabilitat social, i set més van fer l’any passat el seu itinerari d’inserció sòcio-laborals i van entrar a treballar”, afegeix.

Andrea Membrado, responsable de comunicació de Solidança

Tot plegat és possible amb el simple gest de dipositar la roba usada en els contenidors de Roba Amiga escampats pel municipi. “Recollim tot tipus de tèxtil, sigui roba d’home, dona o infantil, calçats i accessoris com ara bosses de mà”, diu Membrado, i recomana als donants “que la roba estigui neta, ben doblegada i en una bossa ben lligada i tancada, i que els parells de sabates es lliguin a través dels cordills”.

Andrea Membrado, responsable de comunicació de Solidança

Membrado destaca que les bones xifres de recollida selectiva de tèxtil a Martorell responen tant a l’increment dels contenidors ja esmentat com “a l’augment de sensibilització de la ciutadania, que quan veu que no pot donar un altre ús a la roba la porta als nostres contenidors i en fomenta així una nova vida”.

Aquest fet ve donat també “per les campanyes d’educació ambiental que es fan a les escoles. Hi portem contenidors per a que la mainada conegui millor el nostre programa i tingui una major sensibilització envers el residu tèxtil”.

Andrea Membrado, responsable de comunicació de Solidança

Solidança és una entitat social sense ànim de lucre nascuda l’any 1997 a Sant Joan Despí amb l’objectiu de promoure la inserció sòcio-laboral i les accions formatives de col·lectius en risc d’exclusió social a través d’activitats vinculades a la gestió de residus i l’economia circular.