Martorell se solidaritza amb La Marató de TV3 amb diversos actes benèfics

643

Des de la setmana passada i fins al 17 de desembre, data en la qual té lloc l’edició d’enguany de La Marató de TV3, diverses entitats i institucions organitzen actes que combinen l’esperit nadalenc amb la solidaritat. Són una desena de propostes per a tots els públics. Caminades, pessebres vivents o tallers es combinen amb activitats més divulgatives, com conferències i presentacions de llibres, sobre la temàtica d’enguany: la salut sexual i reproductiva.

La Marató de TV3 es dedica aquest 2023 a l’estat de benestar físic, mental i social en relació a la sexualitat i la reproducció, que engloba el conjunt de patologies que afecten més la població, en tots els aspectes i al llarg de tota la vida, com ara les malalties ginecològiques i andrològiques o les infeccions de transmissió sexual. També ateny a la medicina reproductiva i la salut maternoinfantil. A Catalunya, s’estima que hi ha 3 milions de persones afectades i 211.000 casos nous cada any, sobretot dones i joves.

La més matinera de les activitats a Martorell per recaptar diners és la de l’associació de veïns del barri Font de la Mina, que des del 26 de novembre està organitzant uns tallers plàstics de Nadal. La cita es va repetir el 3 de desembre i es tornarà a fer el dia 10, a les 17.30h, al Memorial Vicenç Ros.

“Hem fet tallers de fang, de decoració de plats i de goma eva” Tots els objectes que s’elaborin s’exposaran i es vendran en una parada el 16 de desembre al Mercat de Nadal de La Vila”, explica la presidenta de l’associació de veïns, Montserrat Font, qui destaca que “ha estat una activitat que ens ha permès fer caliu de barri els diumenges a la tarda”.

Montse Font, presidenta associació veïns Font de la Mina

El Col·legi La Mercè i l’AMPA organitzen el 31è Pessebre Vivent el 12 de desembre, de 18.00 a 19.00h, a la pista jardí d’El Progrés. Els alumnes escenificaran els diferents passatges nadalencs i a l’entrada s’habilitarà una guardiola solidària. Montserrat Torras, una de les coordinadores de l’esdeveniment, explica els escenaris que hi trobaran els visitants, com ara “les escenes dels pastors, dels oficis, de l’infern, de l’escola i el mercat de Betlem i la cova i la Sagrada Família”.

Montse Torras, coordinadora Pessebre Vivent

El 13 de desembre l’ASSIR (Atenció Salut Sexual i Reproductiva) del Baix Llobregat Nord organitza la Caminada per La Marató, amb sortida des de la Biblioteca Francesc Pujols, a les 10.00h. En acabar hi haurà un esmorzar ofert pels alumnes de Transició a la vida adulta de l’Escola d’Educació Especial El Pontarró. El preu de l’esmorzar serà de 2 euros solidaris.

A la plaça de la Vila, l’Associació d’Artistes Plàstics organitzarà, d’11.00 a 13.00h, un Photocall Solidari. Els participants podran caracteritzar-se de diferents artistes i obres d’art i fer-se una fotografia instantània, amb donació d’un euro.

I també el mateix 13 de desembre a la Biblioteca Francesc Pujols, l’Hospital de Martorell farà la xerrada ‘Salut sexual i reproductiva, sortim del tabú i en parlem des de la FHSJDM’. Es tracta d’una taula rodona de la Dra. Soraya Arroyo (especialista en ginecologia i obstetrícia) i el Dr. Cristóbal Ramírez (especialista en urologia) per parlar de la frontera entre la salut i les malalties sexuals i reproductives. També s’explicarà com promoure una bona salut sexual i reproductiva.

En la mateixa línia informativa se situa la xerrada ‘Què menjar si pateixo endometriosi?’ del dia 15 (12.00h, Complex Educatiu de Torrent de Llops) a càrrec de la Dra. Sabina Bel, Ginecòloga referent d’endometriosi i Mireia Cabrera, Dietista Nutricionista de l’EAP Martorell.

I el mateix dia es presentarà el llibre Abecedario Infértil a la Biblioteca Francesc Pujols, a les 18.30h. L’autora, Sara Puig, presenta un projecte il·lustrat a Instagram sobre paraules relacionades amb la infertilitat, i que és plasmat al llibre, explica Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca.

Josefina Canals, tècnica Biblioteca Francesc Pujols

El dissabte 16 de desembre arribarà la 8a Caminada Solidària, popular i familiar, assequible a totes les edats i oberta a tothom, organitzada per l’Escola i l’AMPA Lola Anglada. Hi col·laboren les entitats de cultura popular, que acompanyaran els caminants en tot el trajecte. La sortida es farà a les 10.00h des de la mateixa escola.

El mateix dissabte (d’11.00 a 13.00h i de 17.00 a 19.00h), l’Associació de Comerciants Fem Vila organitza, dins la Fira de Nadal de La Vila, un taller de maquillatge infantil nadalenc, amb un donatiu de 2 euros. El diumenge també romandrà obert, en aquest cas d’11.00 a 13.00h.

El diumenge 17 de desembre, dia de La Marató, una altra entitat se sumarà a la causa. Són els Amics del Ferrocarril que, de 10.30 a 13.30h, organitzen a la plaça de Pere Teixiné un trenet de cinc polzades per a petits i grans, amb el donatiu d’1 euro.

Mentrestant, l’Aula de Teatre organitza a l’Auditori Joan Cererols (11.00h) ‘La Marató de l’espectacle’, amb actuacions dels diferents grups de l’entitat i la participació comunitària Martroell educa 360.

Al mateix escenari, però a la tarda (18.00h), la Banda Simfònica de Martorell destinarà la recaptació del seu Concert de Nadal, al preu de 3 euros l’entrada general, 2,5 l’anticipada reduïda (públic jove de fins a 25 anys o públic més gran de 65 o pensionista) i de 4 euros a la taquilla. Fran Palacios, el seu director, explica que “oferirem un repertori clàssic de Nadal, on no poden faltar ni els valsos ni les polkes d’Strauss, i on inclourem també algun pas doble i el clàssic modern nadalenc de la Mariah Carey”.

Fran Palacios, director Banda Simfònica Martorell

I finalment, l’associació AlBasma organitza al llarg de tot el matí -de 10.00 a 13.00h- un taller per aprendre a fer algunes de les varietats més populars del pa del Marroc en tres sessions d’una hora -a les 11.00, 12.00 i 13.00h-, i amb un aperitiu típic. El donatiu mínim serà de 2 euros, per a la causa solidària de La Marató.