El CAP de Martotell tracta amb èxit les ferides cròniques a través de microempelts de pell

885
Foto: ICS

El CAP Martorell Urbà ha acollit una prova pilot per tractar ferides cròniques complexes amb microempelts de pell. És una petita cirurgia, que no necessita ingrés hospitalari, per a persones amb ferides doloroses que no milloren amb els tractaments convencionals.

La Unitat Funcional de Ferides Cròniques (UFECAP) ha liderat la prova pilot amb què s’han utilitzat petits fragments de la cuixa del pacient per sanar la ferida. Un dels pacients participants de la prova pilot tenia una ferida mal curada des de feia tres anys i va aconseguir sanar-la en tres setmanes després de fer-hi un microempelt. Després de l’èxit a Martorell, la tècnica s’estendrà a tots els CAPs de la Regió Metropolitana Sud.

Actualment, s’estan formant tots els professionals que formen part de la UFECAP per poder estendre aquest mètode a tots els equips d’atenció primària del Barcelonès Sud, el Baix Llobregat, l’Alt Penedès i el Garraf.

L’Institut Català de la Salut recorda que l’UFECAP és una unitat creada el 2018 i està formada per infermeres que es dediquen exclusivament a consultes especialitzades en úlceres. Amb aquesta unitat, la regió Metropolitana Sud és un dels pocs territoris estatals amb un sistema propi d’avaluació de ferides complexes, i això ha permès reduir la prescripció d’apòsits. Segons l’ICS, l’últim any aquesta regió ha gastat 1,5 milions d’euros menys en apòsits que la mitjana de Catalunya.