Martorell se suma a una xarxa de municipis lliures del tràfic de dones i infants destinats a la prostitució

1727
Ajuntament de Martorell
Ajuntament de Martorell

El Ple Municipal del passat dilluns va donar el vistiplau per unanimitat a una moció per a que Martorell s’incorpori a la Xarxa de Municipis Lliures del Tràfic de Dones, Nenes i Nens Destinats a la Prostitució. Aquesta iniciativa de la plataforma Moviment Democràtic de Dones treballa per abolir la demanda de prostitució en considerar aquesta activitat una forma d’explotació i de violència de gènere, contrària als principis d’igualtat. L’adhesió a la xarxa comportarà la col·laboració amb les administracions per eradicar la demanda, penalitzar els prostituïdors i proxenetes i treballar per donar suport social i laboral per a les prostitutes.

El text defineix la prostitució com “una forma d’explotació que ha de ser abolida i no una professió que cal reglamentar perquè és una forma de violència de gènere extrema. El que les dones prostituïdes i homes han de suportar equival al que en altres contextos correspondria a la definició acceptada d’abús sexual i violació reiterada”, tal i com exposava la regidora del PSC Remedios Márquez:

Remedios Márquez, regidora del PSC

El manifest alerta que la regulació de la prostitució com si es tractés d’un ofici no permetrà educar en la igualtat les futures generacions. Propugna seguir el model abolicionista de Suècia, que centra les mesures en l’eradicació de la demanda -a través de la denúncia, persecució i penalització del prostituïdor i del proxeneta- per fer desaparèixer l’oferta, i en ajudar de forma paral·lela a la prostituta. Administracions com la Diputació de Barcelona o els ajuntaments de l’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Cornellà de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Gavà, Esplugues de Llobregat, Tortosa o Blanes, entre d’altres, ja s’hi ha adherit.

Accions que comportarà l’adhesió

A Martorell, l’aprovació del punt implica “adherir-se a la Xarxa; sensibilitzar i convèncer a la població que el tràfic de dones, nenes i nens destinat a la prostitució és igual a violència de gènere i explotació sexual; instar el govern de l’Estat i la Generalitat a aplicar realment la llei; la col·laboració entre totes les administracions per l’eradicació de la demanda a través de la denúncia i penalització del prostituïdor; el compromís de no dur a terme cap acció contra les dones prostituïdes; treballar per eradicar la seva precarietat laboral; donar suport a través dels Serveis Socials a qui vulgui deixar d’exercir la prostitució i instar una normativa que prohibeixi la publicitat sexual que apareix als mitjans de comunicació, escrits i digitals”.

La moció va ser presentada pel grup del PSC i es va acordar introduir algunes esmenes de l’equip de govern municipal. La regidora de Benestar Social i Joventut, Cristina Dalmau, les explicava:  “hem volgut incloure al redactat un aspecte que considerem molt important: el tràfic de nenes i nens per a la prostitució. Un punt en el que tots hi hem estat d’acord”.

Cristina Dalmau, regidora de Benestar Social i Joventut

La resta de grups municipals també van votar a favor del text. La regidora de Movem Martorell, Laura Ruiz, va explicar que “és important matisar que l’eradicació de la prostitució es faci a través de la denúncia, persecució i penalització del prostituïdor i del proxeneta, però no pas de la prostituta”, un aspecte matisat en el redactat final.

Laura Ruiz, regidora de Movem Martorell

El portaveu del PP, Francesc Arpal, es va posicionar a favor en considerar que “l’explotació sexual és un delicte execrable”, però va afegir que “intentar acabar amb la prostitució ha estat un fracàs en alguns casos. És una realitat complexa i ens agradi o no, mentre hi hagi demanda, hi haurà oferta”.

Francesc Arpal, portaveu del PP

L’absència justificada de la portaveu de Som Martorell, Raquel Pérez, va impedir conèixer el posicionament de la seva formació sobre aquest aspecte en la sessió plenària.