Coincidint amb la nominació de Martorell Ciutat Europea de l’Esport, el Pavelló Esportiu de Can Cases acollirà el 6 de maig, de 9.00 a 13.00h i de 15.00 a 19.00h, i el 7 de maig, de 9.00 a 13.00h, el Congrés Mundial de Nihon Tai-jitsu. L’esdeveniment està organitzat per la Federació Mundial de Nihon Tai-jitsu, amb la col·laboració de l’Associació Esportiva Martorell Nihon Tai-jitsu i la Regidoria d’Esports.
Practicants, mestres i personalitats referents d’arreu del món es trobaran durant tot el cap de setmana per posar en el mapa aquest esport, els seus valors i les seves disciplines. Escoles, Dojos i mestres nacionals i internacionals participaran activament en dos dies d’una programació plena pels amats d’aquesta art marcial, avança el president de l’Associació Esportiva Martorell Nihon Tai-jitsu, Joan Coma.
Reproductor d'àudioJoan Coma, president Nihon Tai-jitsu Martorell
El Nihon Tai Jitsu és un sistema de defensa personal basat en les antigues escoles tradicionals japoneses samurais però amb pedagogia occidental. Aquesta disciplina està orientada a obtenir la màxima eficàcia amb el mínim esforç, independentment del sexe, l’edat o la constitució de la persona.
La paraula Nihon es tradueix com a nipó o japonès. Tai vol dir, en japonès cos i Jitsu defensa. Podríem traduir-lo com a defensa japonesa amb el cos, o el que és el mateix, defensa personal japonesa. Així l’origen d’aquest esport el trobem en les arts marcials japoneses i en la filosofia zen d’aquest país, detalla Coma.
Reproductor d'àudioJoan Coma, president Nihon Tai-jitsu Martorell
Després de la Segona Guerra Mundial prohibeixen les arts marcials al Japó, però envien a París el mestre Minoru Mochizuki qui, amb un grup d’artistes occidentals introdueixen aquesta pràctica a Europa. Així, podríem dir que és un art marcial japonès però interpretat per occidentals.
A la nostra població, hi ha un grup de martorellencs que ho practiquen des de fa 25 anys. Com a tota filosofia i habilitat, requereix d’una constància que alguns d’aquets esportistes han desenvolupat. Aquest grup, amb el suport de la Regidoria d’Esports, ha aconseguit duu a la nostra ciutat els millors artistes d’aquest art marcial, entre ells el mestre Roland Hernaez (10 dan) o Carlos Vidal que el va introduir a Espanya a la dècada dels 70.