‘Martorell sota les bombes’, el paper salvavides dels refugis antiaeris durant la Guerra Civil

197
'Martorell sota les bombes, construïm refugis'

Museus de Martorell exposa a El Círcol Martorell sota les bombes, construïm refugis, una de les activitats incloses en la celebració de la Setmana del Refugi Antiaeri. La mostra introdueix l’espectador en els bombardejos a ciutats que es van produir durant la Guerra Civil, en les diferents respostes d’institucions i societat civil. Posteriorment, se centra en els refugis antiaeris, tant a nivell general com a la nostra població.

La historiadora martorellenca Gemma Jiménez és la comissària de la mostra, que es distribueix en set plafons. En el primer es descriu la metodologia bèl·lica i la introducció de l’aviació com a arma durant la Guerra Civil. Explica Jiménez que aquest conflicte va ser el primer al continent europeu en què els atacs aeris van ser generalitzats, sistemàtics i acuradament planificats sobre la rereguarda republicana, en ciutats allunyades del front de batalla.

Gemma Jiménez, historiadora

Com a resposta, les ciutats van articular sistemes de protecció, tant de tipus actiu -ús de les armes- com passiu. En aquest darrer cas, van néixer diverses estratègies: “protegir els vidres dels edificis; cobrir l’enllumenat públic per evitar les intercepcions des de l’aire; organitzar-se de manera efectiva davant els senyals acústics que indicaven perill i arribada dels avions; realitzar serveis mèdics i assistencials i fer tasques de desenrunament després del bombardeig”. Entre totes aquestes tàctiques, en va destacar una de molt eficaç i que centra l’exposició: els refugis antiaeris, una infrastructura que havia estat inèdita fins aleshores.

Gemma Jiménez, historiadora

Els refugis antiaeris van ser uns espais d’aixopluc per a la població, amb un tipus de construcció peculiar i que requeria unes normatives d’entrada i de sortida que es descriuen al tercer i quart plafó. La historiadora anuncia que els darrers tres se centren en parlar del refugi antiaeri de Martorell, situat sota la plaça de la Vila.

Gemma Jiménez, historiadora

L’exposició és visitable fins al 28 de març els dissabtes i diumenges, d’11.00 a 14.00h, i dijous i divendres, de 17.00 a 20.00h.