Martorell surt al carrer per viure una jornada de concerts, espectacles i tradició

369

El segon dia de Festa Major s’ha caracteritzat per una successió d’actes de temàtica molt variada. Concerts de diversos estils musicals, teatre, monòlegs, missa patronal, cultura popular i patrimoni han portat centenars de persones als carrers i places de Martorell. El dia central de la festa ha culminat amb el concert de Kiko Veneno al carrer de Josep Vilar.

El cantant d’origen figuerenc i criat a Cádiz ha culminat la vetllada amb un concert al que han assistit prop de 500 persones. L’artista hi ha presentat Hambre, el seu darrer disc, en el que combina tocs flamencs i techno, i també ha fet un repàs de les més de tres dècades de carrera musical.

La jornada ha començat amb tres sessions de visites teatralitzades a l’Enrajolada Casa-Museu Santacana. Els actors Òscar Castellví, Vicky Alvelo i Gerard Bidegain han recreat personatges i maneres de ser i de fer de l’època d’esplendor de la senyorial casa. En total, prop de 80 persones han descobert part del patrimoni local en els dos dies de visites.

Al migdia, la parròquia de Santa Maria ha acollit la Missa Solemne de l’Assumpció de la Mare de Déu, oficiada per Mossèn Francesc Tirado. Els Gegants de Martorell han fet una ofrena i un repertori de balls acompanyats dels sons de la gralla. A l’acte religiós també hi ha cantat la soprano martorellenca Carme Miró.

En acabar la missa, la plaça de l’església s’ha envoltat dels ritmes d’Havàname, proposta de tres dones d’origen cubà establertes a Catalunya que han presentat el Bésame mucho, un viatge musical entre boleros, havaneres, cançons de taverna i música tradicional caribenya, amb alguna clucada d’ull a la terra d’acollida. Les han escoltat 200 persones.

A la tarda s’han celebrat dos actes simultanis al davant i al darrere del Centre Cultural. A la plaça d’Apel·les Mestres, el ‘Jardineries a bon ritme’ ha aplegat 200 espectadors. La Cristina Miguel i l’Andreu Domènech han encarnat a dos jardiners que arriben al lloc de feina, però que en lloc de trobar-hi plantes, hi troben nens i nenes. A la plaça de les Cultures, la Cobla Maricel ha ofert un concert de sardanes sota l’organització de la Secció Sardanista de Martorell, al que han assistit unes 150 persones.

En fer-se fosc, el foc ha près el protagonisme la Colla de Diables i Drac de Martorell amb el ‘Kremats pels Diables’, una exhibició de fum i color acompanyada de la música dels Kremats, grup que ha interpretat les versions més esbojarrades del panorama punk i rock. Al costat, s’hi ha instal·lat una parada informativa del Punt Lila.

El cicle ‘Monoloaddictes’ ha portat a El Progrés Txabi Franquesa i el seu Escocía, un joc de paraules en el que l’artista relata, amb la paraula i el gest, la lluita d’un home que ha superat la quarantena d’anys i que es considera a mig camí entre la joventut i la vellesa.