Mauri: “El llibre ‘Martorell desaparegut’ recorda i descobreix la nostra història més moderna”

598

Un total de 164 imatges corresponents als darrers 160 anys d’història del nostre poble són els continguts bàsics de Martorell desaparegut. Una obra d’Editorial Efadós que ha anat a cura de l’historiador i arqueòleg Alfred Mauri. Aquest dimarts, a la Torre de les Hores, l’autor n’ha parlat, convidat per la Fundació Francesc Pujols.

Martorell desaparegut és un recorregut gràfic, de caràcter històric i geogràfic, fet de fotografies que s’acompanyen i contextualitzen amb textos. Un treball que l’autor considera “apte per a tota mena de públics” i que “tindrà una component de record i de nostàlgia per als qui hagin nascut i viscut a Martorell de fa temps, i de descoberta per als més joves o per als nouvinguts”.

Mauri ha seleccionat les fotografies d’entre un total de 4.000, les ha ordenat i ha redactat els textos que les acompanyen, així com els de cada capítol. “Hi podrem veure la transformació de Martorell des de la primera fotografia, de fa 160 anys, i fins avui, per conèixer evolució del paisatge urbà i de l’entorn”, destaca.

Alfred Mauri, autor de 'Martorell desaparegut'

Com que Martorell sempre ha sigut un important nucli de comunicacions, l’enfoc que l’autor li ha donat posa el lector en situació “de ser viatger que hi arriba en diferents èpoques i diferents mitjans de transport”. Sigui per tren o per carretera.

Alfred Mauri, autor de 'Martorell desaparegut'

Les fotografies han estat proporcionades “des de l’important fons de l’editorial, que fa uns anys va publicar la col·lecció anomenada l’Abans, en la que hi va col·laborar el CEM”.

Algunes de les imatges que hi apareixen ja s’havien publicat aleshores, d’altres s’havien quedat a l’arxiu de l’editorial i un tercer grup provenia d’altres arxius. Però el seu origen rau “en la cessió feta per part de gent de Martorell i fruit del treball de fotògrafs martorellencs. Per això, esdevé també un petit resum de la història dels fotògrafs al nostre poble”.

Quant a continguts, les fotografies “fan un recorregut pels carrers. S’explica el que s’hi veu, ho contextualitza i parla del que ha desaparegut”. Ateny a molts indrets del nucli antic de La Vila, però també mostra Can Carreres, Can Bros i els barris moderns de Martorell, “allò que abans es coneixia en conjunt com el Pla”.

Però a més de l’entorn urbà, també s’hi mostra l’entorn: la muntanya i els rius, i els territoris al voltant de Santa Margarida i Sant Genís”, tan familiars per als membres del CEM.

Alfred Mauri, autor de 'Martorell desaparegut'

Aquesta obra va començar a gestar-se a mitjans de 2022 i forma part de la col·lecció Catalunya desapareguda, d’Efadós. Va sorgir fruit de la inquietud comuna entre l’editorial i el Centre d’Estudis Martorellencs. La feina de tria i documentació va durar uns sis mesos, i el llibre es va presentar a principis d’any. La Biblioteca Francesc Pujols en va acollir la presentació el passat 31 de març.