Més de 200 persones omplen El Progrés de solidaritat en el 37è sopar benèfic de Catalunya contra el Càncer

2345

Més de 200 persones van assistir ahir dissabte al sopar benèfic anual de la junta local de Catalunya contra el Càncer. La 37a edició de l’esdeveniment va omplir El Progrés i va comptar amb la presència del director de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC), el Dr. Manel Esteller, i del president de l’AECC – Catalunya contra el Càncer, el Dr. Laureano Molins.

El Dr. Esteller, un dels més reconeguts a nivell mundial en la lluita contra el càncer, considera que actes com el sopar benèfic són molt necessaris. “La participació de la societat civil en la recerca i en la salut és molt important, perquè amb la despesa pública no n’hi ha prou”, va assegurar durant el sopar, i va afegir que “l’Institut Josep Carreras depèn molt de l’ajuda dels donants que ens permeten investigar en condicions dignes”.

Dr. Manel Esteller, director de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras

En aquest sentit, l’alcalde Xavier Fonollosa va estar d’acord amb el doctor i va defensar la necessitat d’apostar per la recerca. “Tant des de la societat civil com des de les institucions ens hem de conscienciar que els tractaments de malalties com el càncer només avançaran si hi ha més recerca”, va afirmar el batlle. També va recordar que, actualment, “es destina al voltant de l’1% del PIB a recerca i, només que s’augmentés al 2%, el salt seria espectacular”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Conscient de la importància vital de la col·laboració ciutadana en la recerca, Montse Campmany fa 40 anys que presideix la junta martorellenca de Catalunya contra el Càncer. Per això es va mostrar molt satisfeta amb la participació en el sopar i va voler agrair l’aportació de comerços i empreses locals que van donar productes per fer possible el sorteig. A més, també va donar les gràcies al conjunt de la junta, que per a ella, “és una joia”.

Montse Campmany, presidenta junta local Catalunya contra el Càncer

Els diners recaptats amb els tiquets del sopar i amb els números del sorteig se sumaran i es destinaran a la lluita contra el càncer.

Un bri d’esperança entre unes xifres molt dures

El Dr. Esteller va aprofitar l’ocasió per adreçar-se a tots els presents i oferir algunes dades colpidores sobre el càncer. “El càncer és una malaltia tan freqüent que afecta 1 de cada 3 homes i 1 de cada 4 dones, i això és perquè les dones encara no tenen tots els hàbits tòxics dels homes”, va exposar.

En contraposició, va voler traslladar als assistents unes altres xifres que donen esperança als malalts, als familiars i al conjunt de la societat en general. “La bona notícia és que la supervivència augmenta cada any un 2%. Avui, globalment, estem en un 60% de supervivència, de manera que en 10 anys arribarem al 80% i, en 20 anys, ens aproximaren al 100%”, va afirmar tot reconeixent, això sí, “que mai serà el 100%”.

Dr. Manel Esteller, director de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras

El paper de Catalunya contra el Càncer

El Dr. Molins, per la seva banda, va posar en valor la triple tasca que l’AECC – Catalunya contra el Càncer fa per combatre aquesta malaltia i les seves conseqüències. En primer lloc, “donar suport i acompanyar tant al malalt com a la família”; en segon lloc, “informar i conscienciar per tal de prevenir la malaltia” i, finalment, “fomentar la recerca mitjançant projectes de qualitat”.

En aquest últim aspecte, va recordar que dimarts passat va ser el Dia Mundial de la Recerca en Càncer, en què “es van repartir més de 56 milions d’euros, 22 d’ells a Catalunya perquè aquí hi ha els millors investigadors de l’Estat”.

Dr. Laureano Molins, president de Catalunya contra el Càncer

Arreu de l’estat espanyol hi ha una cinquantena de juntes locals que treballen per la lluita contra el càncer. La de Martorell funciona des del 1971 i ja fa 37 anys que organitza aquest sopar benèfic anual.